Viens no valdības pirmajiem uzdevumiem – meklēt finansējumu algu celšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Viens no pirmajiem jaunās valdības uzdevumiem ir risināt algu palielināšanas jautājumu. Piemēram, pedagogiem atalgojuma paaugstināšanas grafiks ir apstiprināts, taču finansējums tam nav rasts. Algas jāceļ arī citām profesiju grupām valsts sektorā. Taču šonedēļ parakstītais fiskālās disciplīnas līgums ierobežos ministru iespējas aizņemties trūkstošo naudu.

Viens no valdības pirmajiem uzdevumiem – meklēt finansējumu algu celšanai
00:00 / 03:29
Lejuplādēt
Jaunā Ministru kabineta sastāva apstiprināšanas dienā koalīcijas partiju līderi parakstīja divus savstarpējo konfliktējošus dokumentus. Vienā – valdības deklarācijā – solīts atalgojumu palielinājums pedagogiem, mediķiem, kultūras un sociālās aprūpes darbiniekiem. Otrā līgumā partijas vienojas "nepiedāvāt papildu izdevumus valsts budžetā, nenorādot finanšu resursu avotu, pamatā finansējumu nodrošināt attiecīgās ministrijas budžeta resora ietvaros".

 

Par taupīgu politiku iestājas "Jaunās Vienotības" finanšu ministrs Jānis Reirs: "Koalīcijas partijas ir nolēmušas par pamatu 2019. gada budžetam ņemt jau esošo budžeta pagaidu budžetu. Un pievienot tās politikas, par kurām Saeima jau ir nobalsojusi. Piemēram, mediķu algu pieaugums, kas ir garantēts. Un arī ļoti ātri izvērtēt tās politiskās iniciatīvas, kas ir sāktas iepriekš, bet kurām nav paredzēts finansējums šim gadam."

Taču visi pieprasījumi tiks rūpīgi izvērtēti, uzsver Reirs, tostarp paaugstināt pedagogu darba samaksu.

Izvilkumi no valdības deklarācijas par algu palielināšanu:

  • Budžeta procesā vērtēsim iespējas palielināt atalgojumu valsts sociālās aprūpes centru darbiniekiem, primāri palielinot atalgojumu aprūpētājiem.
  • Turpināsim palielināt pedagoģiskā un akadēmiskā personāla atalgojumu un pilnveidosim atalgojuma modeli, tai skaitā pirmsskolas pedagogiem.
  • Turpināsim paaugstināt atalgojumu kultūras nozarē, nodrošinot vidējo atalgojumu valsts kultūras iestādēs, ne mazāku par vidējo atalgojumu sabiedriskajā sektorā.
  • Nodrošināsim Veselības aprūpes finansēšanas likumā noteikto normu izpildi, palielinot publiskā sektora finansējumu veselības aprūpei un paaugstinot veselības aprūpē strādājošo darba samaksu.
"Tas būs politiskās gribas jautājums,"Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga atgādina, ka iepriekšējā valdība atrada nepieciešamo finansējumu solītam algu pieaugumam tikai protestu draudu priekšā. "Mēs ļoti ceram, ka šī valdība atšķirsies no iepriekšējām un ka nebūs ar šādām metodēm jārisina. Un jāatgādina, ka, protams, ir vajadzīgas tehnoloģijas, iekārtas, infrastruktūras uzlabojumi, bet kam mēs to visu nodrošināsim, ja mēs nevarēsim cilvēkus atbalstīt pietiekamā apmērā?"

Pēc arodbiedrības vadītājas teiktā, lai izpildītu algu celšanas grafiku, ir nepieciešami 27 miljoni eiro. Tas ļautu jau šoruden paaugstināt zemāko pedagogu algas līmeni no 710 līdz 750 eiro.

"Lai vai cik lielā mērā pateicās Kučinska valdībai, jā, tā ir apstiprinājusi pedagogu algu palielināšanas grafiku, bet 40 miljoni, kas ir vajadzīgi jau no šī gada 1.septembra, budžetā nav paredzēti," saka izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (Jaunā konservatīvā partija).

Kur šo naudu meklēt, ir viens no pirmajiem jautājumiem izglītības un zinātnes ministres dienaskārtībā.

"Tas ir viens jautājums. Otrs jautājums – absolūti kritiskā situācijā ir arīdzan zinātne. Skaidrs, ka tik vienkārši naudu nevar iegūt, pārdalot esošos resursus. Jāskatās, kādi procesi var tikt efektivizēti, kur budžets šobrīd nav adekvāts. Tādā veidā, jo mēs saņemam budžetu mantojumā."

Cīņu par atalgojuma palielināšanu sociālās aprūpes darbiniekiem ir gatava uzsākt arī labklājības ministre Ramona Petraviča ("KPV LV"). "Tā kā medicīnas darbiniekiem ir paceltas algas un, ja mēs necelsim sociālās aprūpes centru darbiniekiem, tad ir ļoti liela iespēja, ka mēs varam palikt bez darbiniekiem, jo viņi aizplūdīs projām," sprieda ministre.

Arodbiedrības vēlas panākt sociālo darbinieku atalgojuma paaugstinājumu no šī gada 1.jūlija. Tās arī vēlas aktualizēt šo problēmu Nacionālajā trīspusējā sadarbības padomes sēdē, kas varētu notikt februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti