Viens no pasaulē lielākajiem tūrisma operatoriem – «Thomas Cook» – paziņo par bankrotu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lielbritānijas tūrisma kompānija "Thomas Cook", kas ir viens no lielākajiem un vecākajiem tūrisma operatoriem pasaulē, pirmdien, 23. septembrī, paziņoja par bankrotu. Par piespiedu likvidāciju paziņots pēc tam, kad neveiksmi cieta mēģinājumi piesaistīt finansējumu no privātiem investoriem. Lielbritānijas valdība pašlaik īsteno pasākumus, lai nogādātu mājās apmēram 150 000 "Thomas Cook" klientu, kas pašlaik atrodas ceļojumos.

ĪSUMĀ:

  • "Thomas Cook" vairākus gadus bijušas problēmas; neizdodas piesaistīt 227 miljonus eiro no privātiem investoriem.
  • Lielbritānijas valdība īsteno pasākumus, lai nogādātu mājās apmēram 150 000 "Thomas Cook" klientu.
  • Tālab noīrēti vairāki desmiti lidmašīnu; daļa klientu atgriezīsies Lielbritānijā arī ar regulārajiem reisiem.
  • Par nogādāšanu Lielbritānijā "Thomas Cook" klientiem nebūs jāmaksā.
  • Par "Thomas Cook" Vācijas klientu nogādāšanu mājās rūpēsies apdrošināšanas kompānijas.

Viens no pasaulē lielākajiem tūrisma operatoriem – «Thomas Cook» – paziņo par bankrotu
00:00 / 03:20
Lejuplādēt
Līdz ar Lielbritānijas tūrisma kompānijas "Thomas Cook" paziņojumu par bankrotu atceltas visas ar kompānijas starpniecību veiktās rezervācijas.

 

Lielbritānijas valdība šobrīd veic pasākumus, lai nogādātu mājās apmēram 150 000 "Thomas Cook" klientu, kas pašlaik atrodas ceļojumos. Šim nolūkam valdība noīrējusi vairākus desmitus lidmašīnu, bet daļa klientu atgriezīsies Lielbritānijā arī ar regulārajiem reisiem. Par nogādāšanu Lielbritānijā "Thomas Cook" klientiem nebūs jāmaksā. Tiek minēts, ka šī būs lielākā cilvēku evakuācija Lielbritānijas vēsturē kopš Otrā pasaules kara.

Savukārt Vācijas valdība paziņojusi, ka par "Thomas Cook" Vācijas klientu nogādāšanu mājās rūpēsies apdrošināšanas kompānijas. Lai gan aviokompānija "Thomas Cook" ir pārtraukusi lidojumus, "Thomas Cook" piederošā Vācijas lidsabiedrība "Condor" reisus turpina. "Condor" ir lūgusi Vācijas valdībai piešķirt tai ārkārtas aizdevumu, kas dotu iespēju tai turpināt lidojumus. Pavisam pasaulē šīs kompānijas organizētos ceļojumos pašlaik atrodas apmēram 600 000 cilvēku.

"Thomas Cook" paziņojumā norādīts, ka lēmumu par piespiedu likvidāciju pieņēmusi kompānijas padome. Ar paziņojumu par kompānijas likvidāciju klajā nāca "Thomas Cook" izpilddirektors Pīters Frankhauzers:

"Par spīti milzīgiem centieniem vairāku mēnešu garumā un intensīvām sarunām pēdējo dienu laikā mēs neesam spējuši panākt vienošanos, lai glābtu mūsu biznesu.

Es zinu, ka šis iznākums būs postošs daudziem cilvēkiem un izraisīs lielu satraukumu un apjukumu. Pirmkārt, vēlos atvainoties manam 21 000 kolēģu, kuri būs satriekti. Jūs visi braši cīnījāties, lai padarītu kompāniju veiksmīgu. Otrkārt, es vēlētos atvainoties visiem mūsu klientiem – gan tiem, kas jau atrodas brīvdienās, gan tiem, kas tās rezervējuši nākamajos mēnešos. Mani kolēģi sadarbībā ar citām iestādēm parūpēsies par to, lai nogādātu jūs mājās. Visbeidzot, es vēlētos atvainoties daudziem tūkstošiem sadarbības partneru, kas ar mums sadarbojušies gan labos, gan sliktos laikos, un tagad tiem pašiem jāstāv smagu finansiālu izvēļu priekšā. Jūtos priviliģēts, ka man bija iespēja vadīt šo kompāniju, un man ir ļoti sāpīgi, ka nav izdevies saglābt vienu no mīlētākajiem tūrisma brendiem."

Kompānijai bija problēmas jau vairākus gadus, taču pēdējos mēnešos situācija strauji pasliktinājās.

Tūrisma kompānija, kas darbību sāka pirms 178 gadiem, mēģināja piesaistīt 200 miljonus sterliņu mārciņu jeb 227 miljonus eiro no privātiem investoriem, taču šie pūliņi cieta neveiksmi.

"Thomas Cook”, kam ir sava lidmašīnu flote, gada apgrozījums bija apmēram 10 miljardi sterliņu mārciņu jeb aptuveni 11 miljardi eiro, un kompānija pārvadāja apmēram 20 miljonus klientu gadā. Vēl šā gada pirmajā pusgadā "Thomas Cook" cieta 1,7 miljardu eiro zaudējumus, bet kompānijas kopējā parādu summa sasniedz aptuveni vienu miljardu eiro. Starp kompānijas piedāvātajiem galamērķiem bija Maldivija, Taizeme un Ķīna, taču kompānija lielākoties piedāvāja braucienus uz Vidusjūras kūrortiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti