Vienotā attīstības finanšu institūcija taps FM paspārnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Vienotās attīstības finanšu institūcijas (AFI) izveidē sperts nākamais solis uz priekšu. Valdība otrdien vienojās par tās institucionālo modeli - holdingu, apvienojot „Hipotēku bankas” attīstības daļu, Latvijas Garantiju aģentūru un Lauku attīstības fondu. Topošā institūcija būs Finanšu ministrijas paspārnē un darbu sāks šā gada laikā.

Attīstības finanšu institūcijas izveides mērķis ir vienā institūcijā jeb zem viena jumta apvienot visas tās iestādes, kuru paspārnē ir dažādas attīstības programmas. Nodoms šādā vienotā iestādē iekļaut Latvijas Garantiju aģentūru, Lauku attīstības fondu un „Hipotēku bankas” attīstības daļu bija zināms vairākus gadus, bet atbildīgie līdz šim nespēja vienoties par institucionālo modeli un kapitāldaļu turētāju.

Punkts tam pielikts otrdien valdības sēdē. Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre skaidroja: „Šodien tiešām tika pieņemts ļoti nozīmīgs lēmums. Faktiski mēs atradām iespējamo kompromisa risinājumu, kā mēs varētu virzīties uz priekšu, un par šo kompromisu varētu būt attiecīgi holdinga struktūras izveide, kurā tad apvienojās gan Hipotēku bankas, gan Latvijas garantiju aģentūras, gan Lauku attīstības fonda kapitāldaļas.”

Bajāre klāstīja, ka iecerētais jaunās iestādes izveides modelis neapdraudēs esošo attīstības programmu darbību. Līdzšinējais attīstības institūcijas jeb tā sauktās attīstības bankas izveides process saistībā ar „Hipotēku bankas” pārveidi nav bijis viegls, taču tas tuvojas finiša taisnei.

Finanšu ministrijā ir pārliecība, ka institūcija sāks darbu šā gada laikā, kā tas solīts starptautiskajiem aizdevējiem.

„Es domāju, ka šie būtiskie lēmumi mums ir atvēruši iespējas turpmāk aktīvi strādāt pie šiem jautājumiem. Būtisks jautājums bija juridiskā izpēte, lai vispār saprastu, kādas ir šīs formas, kādā veidā šo vienoto institūciju veidot. Nākošais solis jau ir padziļinātā izpēte, un visi priekšnoteikumi un priekšsoļi ir izdarīti, lai mēs aktīvi varētu virzīties uz priekšu,” skaidroja Bajāre.

Arī šajā valdības slēgtajā sēdē starp Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju bija domstarpības, kura no abām būs jaunās iestādes kapitāldaļu turētāja. Virsroku guva pašreizējā „Hipotēku bankas” uzraudze Finanšu ministrija. Pret to bijušas divas Reformu partijas vadītās ministrijas - Vides un Ekonomikas, kuru īpašais viedoklis šajā jautājumā fiksēts protokollēmumā. Premjers Valdis Dombrovskis (V) skaidroja: „Būtiskākie jautājumi šajā gadījumā ir saistīti ar „Hipotēku bankas” reorganizāciju, kas faktiski arī būs lielākā institūcija šajā holdingā, kas tiek veidots kā vienotā attīstības finanšu institūcija. Līdz ar to - tikai loģiski, ka Finanšu ministrija paliek kā kapitāldaļu turētājs.”

Vēl valdība otrdien lēma tos „Hipotēku bankas” komercaktīvus, ko pagaidām nav izdevies pārdot, nodot Privatizācijas aģentūrai. Tās pārziņā nonāks daļa nekustamā īpašuma attīstītājiem izsniegto ilgtermiņa kredītu, bet par otru daļu turpināsies sarunas ar potenciālo investoru. Aģentūras pārziņā pilnībā nonāks bankas meitas kompānija slikto kredītu atgūšanai. Jāatgādina, ka „Hipotēku banka” pārdod visus tās komercaktīvus un atstāj tikai attīstības daļu, kas iekļausies vienotajā attīstības bankā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti