Panorāma

Viesnīcās un restorānos dzīvība atgriežas lēni

Panorāma

Talsu novada domei draud atlaišana

Vienošanās par atbalstu tūrismam vēl kavējas

Vienošanās par valsts atbalstu tūrismam kavējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vēl joprojām nav izdevies panākt vienošanos par turpmāko valsts atbalstu Covid-19 krīzes smagi iedragātajai tūrisma nozarei. Atbildīgās ministrijas un uzņēmēju sanāksmēs un darba grupās izskan arvien jauni priekšlikumi, bet tikmēr arvien tuvāk nāk jūnija beigas, kad tiks pārtraukta dīkstāves pabalstu izmaksa. 

Kā pēc kārtējās nozares un ekonomikas ministra tikšanās atzina Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis, trešdien, 3. jūnijā, darba grupā izskanējis atkal jauns priekšlikums.

Izmaksāt viesmīlības nozares uzņēmumiem 20% no pērn darbaspēka nodokļus samaksātās naudas summas, ar ko būtu atļauts daļēji segt darbinieku algas.

Uzņēmēji uzskata, ka šis ir solis uz priekšu jau tā ieilgušajās sarunās, tomēr arī atbalstīt šo priekšlikumu nesteidzas.

"Šeit ir ļoti svarīgi ievērot reģionālo konkurētspēju, jo, ja mēs skatāmies - Lietuvā šis subsidējums ir 25% apmērā no pērn samaksātajiem visa veida nodokļiem, bet Igaunijā tiek virzīts samazinātais PVN – 5% ēdināšanai, 5% izmitināšanai. Līdz ar to, lai arī 20% ir vairāk nekā vakar izskanējušie 10%, mēs tāpat jau zaudējam kaimiņvalstīm šajā projekta stadijā. Protams, nozares veiks aprēķinus un skatīsies, cik daudz tas ir, ko tas nozīmē, vai pietiks līdz gada beigām, jo skaidrs, ka

mēs šeit nerunājam par periodu, kā piefinansēt savus darbiniekus divus trīs mēnešus, mums ir svarīgi izdzīvot līdz pat nākamā gada aprīlim," atzina Pinnis.

KONTEKSTS:

Tūrisma nozari arī Latvijā būtiski ietekmējusi Covid-19 infekcijas izplatība, kuras ierobežošanai Latvijā 12. martā izsludināja ārkārtējo situāciju un tika noteikti aizliegumi, tostarp attiecībā uz pulcēšanos un pasažieru pārvadājumiem. Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, un mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi.

Koalīcijas partiju politiķi 18. maijā vienojās izveidot mehānismu tūrisma nozares atbalstam Covid-19 krīzes pārvarēšanai. Partijas gan nevienojās samazināt PVN tūrisma viesmīlības nozarei. Par nozari atbildīgā Ekonomikas ministrija piedāvāja izmitināšanas un ēdināšanas sektoriem, kuriem līdz ar ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī praktiski apstājusies darbība, ieviest grantus uzņēmumu darbības saglabāšanai un bezprocentu aizdevumus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti