Vienlaicīgi dīkstāves palīdzības un krīzes pabalstu saņemt nevarēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nebūs iespējams vienlaicīgi pretendēt uz diviem Covid-19 krīzes laikā izveidotajiem pabalstiem - pabalstu krīzes situācijā, ko maksā pašvaldība, un dīkstāves palīdzības pabalstu, ko izmaksā valsts, informēja Labklājības ministrija.

To nosaka ceturtdien, 30. aprīlī, valdības sēdē pieņemtais likumprojekts “Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”. Tie vēl ir jāpieņem Saeimā.

Likumprojekts ļauj pašvaldībām arī nepiemaksāt pie krīzes pabalsta 50 eiro mēnesī par katru pabalsta saņēmēja ģimenē augošo bērnu gadījumā, ja šī summa būs jau piešķirta kā piemaksa, saņemot dīkstāves palīdzības pabalstu

KONTEKSTS:

Covid-19 izraisītās krīzes laikā pašvaldību krīzes pabalsti pamatvajadzību nodrošināšanai varētu būt nepieciešami ap 18 000 cilvēku, lēsa Labklājības ministrija, un līdz aprīļa otrajai pusei krīzes pabalsti jau piešķirti vismaz 89 pašvaldībās, liecina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) apkopotā informācija.

Līdz 29.aprīļa  pēcpusdienai Valsts ieņēmumu dienests (VID) dīkstāves pabalstus izmaksājis 4727 darba devēju 25 222 darba ņēmējiem, kā arī 1640 pašnodarbinātām personām. Kopumā VID izmaksājis dīkstāves pabalstus 7 467 489 eiro apmērā.

Vispārējā nodokļu režīmā strādājošo uzņēmumu darbiniekiem dīkstāves pabalsts tiek aprēķināts 75 % apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas par pēdējo 6 mēnešu periodu pirms ārkārtas situācijas vai atbilstoši par darbinieka faktiski deklarētajiem datiem iepriekšējos sešos mēnešos, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi.

Mikrouzņēmuma darbiniekiem dīkstāves pabalsts tiek izmaksāts 50% apmērā no mēneša vidējās bruto darba samaksas mikrouzņēmumā par 2019. gada trešo un ceturto ceturksni, bet ne vairāk kā 700 eiro apmērā par kalendāra mēnesi.

Uz dīkstāves pabalstu var pretendēt arī tie uzņēmuma darbinieki, kuri jau saņem vecuma vai izdienas pensiju, taču vienlaikus turpina darba gaitas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti