Vienas stundas darbaspēka izmaksas pieaugušas par 36 centiem stundā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vienas stundas darbaspēka izmaksas 2014. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada 4. ceturksni, pieauga par 36 centiem stundā jeb 6,1% un sasniedza 6,53 eiro stundā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. 

Pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem darbaspēka izmaksas palielinājās par 5,9%.

Darbaspēka izmaksu pieaugumu 2014. gada 4. ceturksnī galvenokārt veicināja darba samaksas kāpums par 7,2%, kamēr pārējās darbaspēka izmaksas par nostrādāto stundu pieauga tikai par 1,5%.

Vienas stundas darbaspēka izmaksu pārmaiņas pret iepriekšējā gada
atbilstošo ceturksni, %

Vienas stundas darbaspēka izmaksas straujāk auga veselības un sociālās aprūpes nozarē – par 9,7%, nekustamo īpašumu nozarē – par 9,6%, būvniecībā – par 9,2%, administratīvo un apkalpojošo dienestu darbības nozarē –  par 8,2%, kā arī valsts pārvaldē – par 7,3%.

Visās minētajās nozarēs, izņemot nekustamo īpašumu nozari, darbaspēka izmaksu kāpumu radīja gan darba samaksas, gan neregulāro piemaksu un prēmiju pieaugums. Nekustamo īpašumu nozarē regulārās darba samaksas fonds pieauga par 13,1%, bet neregulārās piemaksas un prēmijas samazinājās par 24,4%. Būvniecībā un nekustamo īpašumu nozarē stundas darbaspēka izmaksu kāpumu ietekmēja arī nostrādāto stundu samazinājums – attiecīgi par 2,2% un 0,1%. 

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis prognozē, ka algas vēl turpinās palielināties, jo vērojama ekonomikas attīstība.

“Visticamāk, ka šāda tendence vēl kādu laiku turpināsies. Respektīvi, darba samaksas pieaugums turpināsies, jo ekonomika turpina attīstīties,” pauda ekonomists.

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis: Algas turpinās pieaugt
00:00 / 00:43
Lejuplādēt

Viņaprāt, vislielākais likmes pieaugums vērojams veselības, sociālajā un būvniecības nozarē, jo  šajās jomās droši vien situācija ir sarežģīta un tur ir spiediens palielināt algas.

“Mēs zinām, ka spiediens palielinās sanitāriem un zemāk atalgotajiem. Būvniecība uzrāda straujāko izaugsmes tempu – mēs redzam, ka iedzīvotāji labprāt labiekārto savus mājokļus, mēs redzam, ka tiek būvēti dažādi objekti. Tas, protams, apstākļos, kad ir darbinieku trūkums, liek celt algas,” sacīja Gašpuitis.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti