Panorāma

Vai veikali tagad droši?

Panorāma

Jelgavā atrasta mēģene ar nezināmu vielu

Lidostas "Rīga" valdē apstiprina jaunus locekļus

Viena no jaunā Rīgas lidostas vadītāja prioritātēm – «pagātnes nokopšana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jaunievēlētais lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš par darba prioritātēm uzskata aviācijas nozares kopējo attīstības stratēģiju un arī „pagātnes nokopšanu”, atrisinot vairākus strīdus, kas nonākuši līdz tiesai, Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena” atzina Liepiņš.

Viņš pastāstīja, ka piedāvājums ieņemt šo amatu nāca negaidīti, „esam runājuši pēc būtības tikai šīs nedēļas laikā”, jau pēc iepriekšējās valdes atcelšanas.

Viņš uzsvēra, ka aviācijas nozare ir ļoti nozīmīga tautsaimniecības attīstībai, un viņš tai sekojis līdzi, pēdējos trīs gadus strādājot „airBaltic” padomē.

Jaunajā amatā viņš plāno strādāt pie kopīgas aviācijas nozares attīstības stratēģijas gan sadarbībā ar Satiksmes ministriju, gan ar nacionālo aviokompāniju „airBaltic”, kas būtu  svarīga prioritāte nākamajam gadam. Tuvākas nākotne prioritātes ir lidostas nākamā gada budžets un biznesa plāns.

Liepiņš atzina, ka savukārt „tiesvedības un pagātni, kas nāk līdzi, jācenšas ātri nokopt”, gan strīdu ar Lietuvas  aviokompāniju „Fly LAL”, gan ar Īrijas zemo cenu aviokompāniju „Ryanair”, kura nesaņemot atlaides lidostas pakalpojumiem, draud pamest Rīgu.

Tāpat, pēc viņa teiktā, nav normāla situācija, ka lidosta tiesājas ar nacionālo aviokompāniju – lidsabiedrība no lidostas cenšas piedzīt zaudējumu kompensāciju par pārāk augstajām pakalpojumu maksām, bet  lidosta no „airBaltic” vēlas atgūt nenomaksātus parādus. Abu prasību summas ir vairāki miljoni eiro.

Arī LTV "Panorāma" viņš uzskaita garu darbu sarakstu. „Tās ir gan „Ryanair”, gan „Flylal” tiesvedības, kas tā vai citādi jāatrisina. Ir strīds starp lidostu un nacionālo aviokompāniju, darba strīds ar bijušajiem darbiniekiem. Tā var uzskaitīt vēl un vēl. Tas, protams, traucēs pamatjautājumiem. Un pamatjautājumi ir gan budžeta apstiprināšana, gan biznesa plāna apstiprināšana tuvākajiem gadiem, kā arī kopā ar Satiksmes ministriju un nacionālo aviokompāniju darbs pie aviācijas nozares plašākas attīstības stratēģijas,” LTV "Panorāma" norādīja Liepiņš.

Liepiņš arī sacīja, ka pēc sarunām ar satiksmes ministru Anriju Matīsu viņš domā, ka viedokļi par tuvākajiem soļiem un darbiem sakrīt, un turpmāk ir svarīga komunikācija ar SM un  regulārā diskusija.

Otrs apstiprinātais valdes loceklis lidostā - Ilmārs Upenieks līdz šim bija valdes loceklis būvkompānijā “Velve”, kas lidostā īstenojusi vairākus projektus.

Valdes darbā Upenieks nepretendējot uz aviācijas jomu. Viņa pārziņā būs finanses un projektu vadība. Vienīgā, kas palikusi valdē no iepriekšējā sastāva, ir Ilona Līce. Trīs cilvēku sastāvā valde ir lemttiesīga, apliecināja jaunais priekšsēdētājs.

Tikmēr lidostas “Rīga” darbinieku un Latvijas lidostu darbinieku arodbiedrības vārdā vakar izplatīta atklāta vēstule, kas adresēta Satiksmes ministrijai, premjerei, Latvijas Darba devēju konfederācijai un Brīvo arodbiedrību savienībai. Tajā slavēta aizgājusī valde un kritizēta Satiksmes ministrija.

Lidostu darbinieku arodbiedrības vadītājs Juris Štekels vēstuli komentēt atteicās, jo viņam neesot zināms, kurš to rakstījis. Atsevišķi lidostas darbinieki Latvijas Televīzijai atklāja – gaisotne uzņēmumā šobrīd ir ārkārtīgi saspīlēta, tādēļ arī vēstule ir anonīma. Šī ir vēl viena problēma, kas būs jārisina jaunajai valdei. Četri līdzšinējās lidostas valdes locekļi atkāpās otrdien, jo bijušas ilgstošas nesaskaņas ar Satiksmes ministriju.

Savukārt kādreizējais lidosta "Rīga:  valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse raidījumam „Pēcpusdiena” pauda, ka jaunajam valdes vadītājam būs nepieciešami vismaz trīs mēneši, lai saprastu lidostas darba specifisku.

Savukārt strīdā ar „Ryanair”, viņaprāt, zināma vaina jāuzņemas arī Satiksmes ministrijai, kura liedza lidostai iesūdzēt „Ryanair” Eiropas Tiesā par aviokompānijas atlaižu prasībām. Pēc Luhses teiktā, šo tiesu varēja uzvarētu, bet tiesvedībai bija nepieciešama ministrijas atļauja. 

Jau ziņots, ka starptautiskās lidostas „Rīga” jaunajā valdē piektdien iecelts Andrs Liepiņš un Ilmārs Upenieks, kā arī darbu turpinās līdzšinējā valdes locekle Ilona Līce.  Liepiņš iecelts par lidostas valdes priekšsēdētāju.

Šonedēļ atlūgumus iesniedza līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks, valdes locekļi Olita Augustovska, Andis Damlics un Raimonds Rožkalns.

Īsi pēc tam Satiksmes ministrija paziņoja, ka jauno lidostas valdi cer atrast šīs nedēļas laikā. Valdes locekļu amatiem ministrija plāno atrast profesionāļus, kas nav saistīti ar politiskajām partijām.

Pēc tam, kad kārtējā lidostas valde pameta savus amatus, ministrija tikusi kritizēta par biežu valdes locekļu nomaiņu un necaurspīdīgu procedūru, izraugoties jaunus kandidātus šiem amatiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti