Ārpus Rīgas

Tūrisms - viena no nozarēm, kas Kurzemē attīstās visstraujāk

Ārpus Rīgas

Lauksaimnieku apvienība: Lauku vakanču tirgos šogad maz patiesu darba meklētāju

Vien retais "Metalurga" darbinieks tic ražošanas atjaunošanai

Vien retais «Metalurga» darbinieks tic ražošanas atjaunošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Drīzumā „KVV Liepājas metalurgs” paliks strādāt tikai 145 cilvēki, jo ražotne darbību aptur uz nezināmu laiku. Uzņēmuma īpašnieks atzīst – vairs strādāt ar zaudējumiem nevēlas. Un arī paši metalurgi uz ražotnes atjaunošanu nepaļaujas.

Tagad atbrīvo no darba “Liepājas metalurgā” tos, kurus mēnesi iepriekš jau brīdināja, stāsta uzņēmuma autotransporta ceha darbinieks Uldis. Lielākoties cilvēki vairs neticot, ka uzņēmums atsāks ražošanu.

„Mašīnas praktiski vairs nebrauc un nekustas, bet šādi tādi sīki darbiņi ir. Pats vēl gaidīšu līdz beidzamam. Varbūt notiek brīnums, kaut gan maz ticams,” saka Uldis.

Kāds cits “Metalurga” darbinieks, kuram darbs vēl ir, spriež, ka cerība jau mirstot pēdējā un darbu uzņēmumā viņš turpinās.  Vīrietis uzskata – ja reiz darbu uzņēmums atsāks, tad grūtības var rasties tieši ar darbinieku piesaisti: „Labi, ka vismaz viņiem ir bezdarbnieki. Varam vismaz viņus deviņus mēnešus noturēt Latvijā. Liepājā es neredzu citu iespēju, lielākoties aizceļos.”

Tikmēr Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane skaidro, ka daži atbrīvotie darbu Liepājā atraduši un līdz aģentūrai nemaz neatnāks, taču lielākā daļa reģistrēsies. Pagājuši  trīs gadi kopš Liepājā sākās masveida cilvēku atbrīvošana uzņēmumā „Liepājas metalurgs”, atceras Dace Baumane. Jaunajā uzņēmumā sācies viss no gala, tikai cilvēku palicis mazāk.

„Mēs uzskaiti par cilvēkiem, kuri pārtraukuši darba attiecības uz abu pušu vienošanos, sākām reģistrēt jau no 1.marta. Līdz šim reģistrējušies 109. Vēl atbrīvos 153.  Skatāmies, ka viņiem teorētiski sanāk arī pabalsts, jo vismaz gads ir nostrādāts,” stāsta Baumane.

Lielākais metalurgu pieplūdums NVA Liepājas filiālē gaidāms nedēļas nogalē. Pašlaik Liepājā ir brīvas 315 darba vietas. Jāatceras, ka ''Metalurgā'' strādā ne tikai metalurģijas nozares speciālisti, bet arī apsargi, šoferi un citu profesiju pārstāvji.

„Tas tiešām ir liels skaitlis. Mūsu  lielais  Liepājas uzņēmums AS „UPB” ir pārstrukturizējies. Tur ir vajadzīgi būvkonstrukciju montētāji – 30. Darbs saistīts ar komandējumiem. Vajadzīgi desmit ceha strādnieki, arī metinātāji, noliktavas darbinieki. Šīs iespējas ir tikai vienā uzņēmumā,” stāsta Baumane.

Par darbinieku kolektīvo atlaišanu un rūpnīcas iesaldēšanu pašvaldība ir informēta, jo tikšanās ar uzņēmuma vadību pašvaldībai notiek regulāri. „Ja skatās gada griezumā, varbūt tā ir laimīga sakritība, ka darbinieku atlaišana notiek laikā, kad tradicionāli citās nozarēs pieaug pieprasījums pēc darbaspēka. Gribētos cerēt, ka šī darbinieku atlaišana nebūs tiks sāpīgs trieciens, kā tas bija pirms diviem gadiem,” saka Liepājas domes pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

„KVV Liepājas metalurgs” valdes loceklis Igors Talanovs Latvijas Radio apliecināja, ka vēlreiz jautājums par uzņēmuma darbības iekonservēšanu - iespējams, uz ilgāku laiku - ar nodrošinātajiem kreditoriem tiks apspriests maija pirmajā pusē.

Tad arī varētu būt skaidrība par tālāko nākotni. Uzņēmums savu darbības apturēšanu skaidro ar augstajām elektroenerģijas izmaksām un slikto situāciju metāla nozares tirgū. Fakts, ka pašlaik tirgū notiek izmaiņas, situāciju Liepājā nemainīs, uzsver Talanovs: „Tirgū ir noticis straujš izejvielu kāpums, taču tas nav tik liels gatavai produkcijai.

Ņemot vērā, cik sarežģīts bija pagājušais gads, mēs ļoti uzmanīgi izturamies pret rūpnīcas darbības atjaunošanu, jo atkal strādāt ar zaudējumiem uzņēmuma akcionāri vairs nevēlas.

Lēmums par uzņēmuma iekonservēšanu bija pārdomāts.” 

Jāpiebilst, ka Liepājā metālapstrādes nozarē strādā aptuveni 60 uzņēmumi un, visticamāk, daļa speciālistu darbu meklēs tieši tur. Pašlaik Liepājā bezdarba līmenis ir 12,2 %, salīdzinot ar 31.martu, samazinājums ir par 0,3 % punktiem. Šobrīd Liepājas pilsētā uzskaitē ir 3895 bezdarbnieki. Tātad, neraugoties uz metalurgu atlaišanu, bezdarbs Liepājā sarūk.

Jau ziņots, ka pirms vairāk nekā gada par finanšu grūtībās nonākušā Liepājas uzņēmuma īpašnieku kļuva Ukrainas holdings "KVV Group", kas solīja 70 miljonus eiro par ''Metalurgu'' samaksāt vairāku gadu laikā. Pašlaik atlikušais parāds valstij ir 60 miljoni eiro, norādīja Valsts kase.

Taču neilgi pēc darījuma "KVV Liepājas metalurgs" atkal nonāca finanšu problēmās un lūdza Valsts kasei līdz 2020.gadam atlikt maksājumus par rūpnīcu. Lai to vērtētu, uzņēmumam pieprasīts restrukturizācijas plāns, kas valdībā iesniegts marta sākumā.

Vēlāk Ukrainas investori paziņoja par AS "KVV Liepājas metalurgs" rūpnīcas konservāciju, to skaidrojot ar augstajām elektroenerģijas izmaksām un slikto situāciju metāla nozares tirgū.  Lai uzturētu iekārtas un apsargātu teritoriju, "Liepājas metalurgā" pagaidām tiks saglabātas 145 darba vietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti