Nakts ziņas

Izlaušanās spēle "Latvija" - augstu novērtēta Eiropā

Nakts ziņas

Izplata baumas par banku stabilitāti

Viedierīces neapliks ar papildu nodokli

Viedierīces tomēr neapliks ar papildu nodokli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vai viedtālrunis un planšetdators ir uzskatāms par datu nesēju, līdzīgi kā zibatmiņa, un vai tam būtu jāpiemēro papildu nodoklis? Kultūras ministrija (KM) pēc iepazīšanās ar pašu pasūtīta pētījuma datiem secinājusi, ka papildu nodoklis tomēr netiks piemērots. Pretēji vairāku citu Eiropas valstu praksei.

Vairākās Eiropas valstīs viedtelefoni tiek pieskaitīti datu nesējiem un tāpēc arī par iespējamu datu ielādi viedierīcēs, līdzīgi kā par tukšām zibatmiņām un portatīvajiem datoriem, ierīču pircējiem jāmaksā papildu nodeva. Iekasētā nauda paredzēta autortiesību un blakustiesību īpašniekiem. Lai saprastu, vai Eiropā pieņemtā prakse jāīsteno arī Latvijā, KM pasūtījusi pētījumu.

"Secinājums ir tāds, ka kopēšana no legāliem avotiem Latvijā ir ļoti niecīga un mēs neredzam pamatu šo telefonu iekļaušanai atlīdzību sarakstā," sacīja KM Autortiesību nodaļas vadītāja Linda Zommere.

Pētījuma veicējus nepatīkami pārsteigusi daudzu lietotāju attieksme, proti, uzskats, ka nelegāla satura lietošana ir pieļaujama.

"12% gadījumu bija tādi, kad iedzīvotāji paši atzina, ka ļoti labi zinot, ka tas ir nelegāls saturs, tas viņus nekādā veidā neatturot no satura lietošanas, kas, protams, ir mazliet skumji," atzina Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka.  

Izpētīts, ka Latvijā 40% viedtelefonu lietotāju klausās nelegāli ielādētu mūziku. Pētījuma veicēji šo skaitli uzskata par lielu. Pašlaik izpētītais nākotnē ļautu aprēķināt, cik lielus zaudējumus satura ražotājiem nes nelegāli ielādēta satura lietošana. Šis pētījums ļaušot arī pētīt veidus, kā ierobežot piekļuvi nelegāliem informācijas avotiem.

"Ir plānots, ka mēs veicināsim šo sadarbību starp interneta piegādātājiem un tiesību īpašniekiem tieši jautājumā par bloķēšanu, par piekļuves ierobežošanu," teica Zommere.

Atļauta satura vietnes KM apkopojusi saitē "nemdrosi.lv". Un legālo saišu sarakstā atrodams arī sabiedrisko mediju interneta vietne "replay.lv", kur var legāli skatīties Latvijas Televīzijas raidījumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti