Dienas ziņas

Applūst renovētā Vilces sākumskolas ēka

Dienas ziņas

Likumi pielāgojas mazuļiem, kas nonāk glābējsilītēs

Sējas darbus kavē sals un lietavas

Vidzemes zemnieki cenšas pasargāt pupu laukus no zosu postījumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pagājušajā nedēļā Vidzemē zemnieki sāka sēju. Pirmie lauki ar pupām un vasaras kviešiem jau apsēti, taču daudzviet darbus kavē lietavas un sals. Bažas zemniekiem rada ne vien mainīgie laika apstākļi, bet arī zosis, kas izknābā iesētās pupas. Katru gadu putnu kļūst arvien vairāk, līdz ar to arī lielāki ir sējumu postījumi.

Smiltenes pagasta zemnieku saimniecībā "Rožkalni" gatavojas sējas darbiem. Šogad tos saimnieki sākuši jau 11. aprīlī, kad iesētas pupas, bet otrdien aiz traktora mitrajā zemē paliek vasaras kviešu graudi.

Lai arī laikapstākļi nelutina un ik pa laikam snieg, saimnieks ir pārliecināts - kamēr vien zeme nav slapja un tehnika uz lauka negrimst - sēšanu atlikt nevar.

"Sējas termiņi ir līdz tam 1. maijam. Nu tad jau vairs nav daudz dienu palikušas. Būs lietavas, viss pārējais - tā kā nu jāsāk kaut kas darīt ir," saka ZS "Rožkalni" darbinieks Gatis Pētersons.

Šopavasar zemnieku saimniecībā "Rožkalni" jāapsēj 450 hektāri lauku, kuros augs pupas, vasaras kvieši, mieži un griķi, bet kopumā tur apsaimnieko 1300 hektārus zemes.

Saimnieks atzīst, ka šobrīd nākas cīnīties ar zosīm, kuras nodara ievērojamus postījumus pupu sējumiem. Stundas laikā putni noēdot pat 20 hektārus, un tad gan no gaidītās ražas jāatvadās.

Pērn ar zosīm saimnieki cīnījās, pielietojot mednieku veikalā nopērkamus mazus spirdzeklīšus, kuru radītais troksnis putnus izbiedē.

"Viņas jau ir diezgan gudras. Aizbrauc uz tīrumu, izdzenā un pēc pusstundas, stundas viņas ir atkal atpakaļ. Viens cilvēks mums saimniecībā braukā un dzenā viņas, jo savādāk jau cīnīties ar viņām nevar," teica Pētersons.

Cīņa ar zosīm neizpaliek arī SIA "Gaižēni” Smurģu novietnes saimniekam. Teju pirms nedēļas viņš iesēja pirmos 32 hektārus pupu iecerēto 160 hektāru vietā. Līdz pat šai dienai saimnieks sējas darbus atlicis, jo zeme ir sasalusi un slapja. Šobrīd cerības, ka atlikušās platības varēs apstrādāt nākamnedēļ. Saimnieks gan uzsver, ka pupas labāk iesēt pēc iespējas ātrāk, lai tās pagūtu piebriest un var sākt dīgt. Bet, lai sējumus pasargātu no zosīm, pupas saimnieks sēj dziļāk zemē.

"Viņa jau neēd to dīgstu zaļo, kas iznācis, viņa sameklē to pupu. Mēs tagad tendējam vismaz astoņus centimetrus dabūt zemē viņu, to pupu - iestādīt principā, nevis iesēt.

Jo pupa dziļāk iesēta, jo viņa tuvāk ir ūdenim. Un tad viņai ir vieglāk dzīvot," saka SIA "Gaižēni" novietnes "Smurģi" vadītājs Sandis Ivanovs.

Smurģu novietnes darbinieki tuvākajās dienās sēs arī zirņus, auzas un vasaras miežus, kas tiks realizēti cūkbarībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti