Dienas ziņas

Jaunās higiēnas prasības – pārbaudījums Pierīgas skolām

Dienas ziņas

Balkoniem Jelgavā nepieciešams remonts

5% PVN likme ikdienas patēriņa produktiem

Vidzemes uzņēmēji atbalsta samazināto PVN likmi vairākiem pārtikas produktiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kopš pērnā gada, kad Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem ieviesta samazinātā 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme, nozarē palielinājies PVN maksātāju skaits, darbinieku atalgojums un produkcijas apgrozījuma apjoms. Vidzemes uzņēmēji uzskata, ka samazinātā PVN likme jāievieš arī maizei, pienam, olām un gaļai, jo tas palīdzētu cīnīties ar negodīgiem tirgotājiem.

Biedrības "Latvijas dārznieks" valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš norāda, ka samazinātā PVN likme neļauj taisīt visādas shēmas uz PVN rēķina. "Tirgotājs ieved valstī bez PVN, bet tirdzniecībā produkts aiziet ar PVN. Jo augstāks PVN, jo izdevīgāk ir atvest, nosaukt to par vietējo preci un pārdot nelegāli, līdz ar to smuki nopelnīt. Tā veidojas šīs pelēkā tirgus shēmas," pauda Bērziņš.

Saimniecība “Kunturi” Rūjienas novadā ik mēnesi saražo aptuveni 70 tonnas cūkgaļas, ko realizē galvenokārt Latvijā. Cūkgaļas iepirkuma cenas tirgū šobrīd esot ļoti zemas, turklāt vietējiem ražotājiem nākas konkurēt arī ar importa produktiem, kuri veikalos ir lētāki. Uzņēmumā teic, ka samazinātās PVN likmes ieviešana gaļai un citiem ikdienas patēriņa produktiem vietējiem ražotājiem ļautu ne tikai palielināt apgrozījumu, bet galvenokārt jau konkurēt ar nelegālo tirgu.

“Pelēkais tirgus gaļai  ir joprojām. Viņš ir diezgan apjomīgs. Tas būs tas lielais ieguvums, ka mēs ar cenām būsim līdzvērtīgi. Realitātē mēs liekam spieķus riteņos. Tas ir ļoti labs grūdiens un stimuls, ka nav jau vairs izdevīgi tev tur bakstīties pa kaktiem," teica SIA "Kunturi" valdes priekšsēdētājs Jurģis Krastiņš.

Līdz ar 5% PVN likmes ieviešanu augļiem, ogām un dārzeņiem tirgot ievesto produkciju kā vietējo vairs nav izdevīgi, tāpēc arī palielinājies pieprasījums pēc Latvijas zemnieku izaudzētā, pieaudzis PVN maksātāju skaits un ieņēmumi valsts budžetā. Ražotāji uzsver - līdzīgi rezultāti būtu, samazinot PVN likmi arī citiem ikdienas patēriņa produktiem, turklāt ieguvumu savos maciņos izjustu arī patērētāji.

“Samazinoties šai cenai, veikalā viņš būtu pieejamāks, būtu lētāka cena, un arī tas veicinātu tādu iekšējo patēriņu. Līdz ar lielāku patēriņu vietējam ražotājam būtu vairāk darbiņa. Tas būtu tāds kopējs labums visiem," pauda SIA “Liepkalni” īpašnieks Dagnis Čākurs.

Savukārt SIA "Kunturi” valdes priekšsedētājs Jurģis Krastiņš sacīja: "Augsti valdības vīri nespēj saprast absolūti elementāru likumsakarību, ka ne jau no brazīļu vai poļu ražotājiem Latvijas budžets iegūst. Tautsaimniecība jau iegūst no tā, ka tev ir tie ražotāji, viņi darbojas, pieņem cilvēkus darbā, pērk sev nepieciešamās preces, cilvēki saņem algu tepat uz vietas un atkal tērē naudu šajā pašā ekonomikā.”

Jau vēstīts, ka janvārī Saeima noraidīja opozīcijas priekšlikumu par samazināto PVN likmi svaigai gaļai, maizei un citiem pārtikas produktiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti