Dienas ziņas

Jēkabpils kupli pārstāvēta barikāžu atcerē Rīgā

Dienas ziņas

Trīs jauni datortomogrāfi Austrumu slimnīcā

Vidzemē trūkst pavāru

Vidzemē trūkst pavāru un virtuves darbinieku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ēdināšanas nozarē strādājošie uzņēmēji jau vairākus gadus ceļ trauksmi, jo trūkst pavāru un virtuves darbinieku. Lai gan Latvijā jaunos speciālistus šajā jomā sagatavo ap 20 profesionālās apmācības skolas, daudzi jaunieši pēc mācību beigšanas nav gatavi konkurēt darba tirgū vai arī dodas uz ārzemēm.

Valmieras tehnikumā pavāra un pavāra palīga profesiju var apgūt gan jaunieši pēc skolas beigšanas, gan arī pieaugušie. Ik gadu mācības šeit pabeidz aptuveni 20 jaunie pavāri, tomēr darba tirgū ar to ir par maz. 

"Ir audzēkņi, kuri jau pirmajā kursā iziet praksi vasarā un sāk strādāt šajos uzņēmumos vasarā," stāsta Valmieras tehnikuma prakses vadītāja Irina Rudiņa.

Pagājušā gada nogalē ēdināšanas uzņēmums "Lauku radi" atvēra kafejnīcu-restorānu Priekuļos. Tā īpašnieks skaidro, ka atrast pavārus un izveidot labu komandu nācies visai grūti, jo ne visi spēj izturēt smago darbu virtuvē. Slodze un ikdienas darbs uz kājām nemotivē jauniešus strādāt šajā profesijā. 

"Viņi  - esmu jaunais profesionālis, dodiet man lielu algu no starta, bet nevar izpildīt visas prasības, lai dabūtu to algu," stāsta SIA "Lauku radi" vadītājs Jānis Ērglis.

Uzņēmējs profesionālajām skolām gan neko nepārmet. Viņaprāt, mācību programmas ir pārdomātas un pasniedzēji zinoši. Jautājums, vai paši jaunieši ir gatavi strādāt izvēlētajā profesijā, jo, uzsākot darba gaitas, arī atalgojums ne vienmēr pārsniegs valstī vidējo. 

"Ir bijuši tādi no tehnikuma, aizgājis [tur], jo kaut kur ir jāiet. Te bija, pastrādāja, bet arī - nē, tas atalgojums ir mazs, un aizgāja uz pilsētu, tur lielāks atalgojums," piebilst SIA "Lauku radi" virtuves darbiniece Anita Inķēna.

Lai virtuvē darbinieku netrūktu, uzņēmējs pašlaik darbam piesaista cilvēkus pirmspensijas vecumā. Šie ļaudis aizvien ir motivēti mācīties un strādāt. Savukārt šefpavārs Māris Jansons, kurš tuvākajā laikā plāno Cēsīs atvērt jaunu restorānu, atzīst - viņš iegulda darbu, lai pavārus apmācītu pats:

"Protams, ka es izvēlētos uzreiz ņemt profesionālus un uzreiz arī strādāt, atkrīt kādu sešu mēnešu apmācības posms, kas uzņēmumam izmaksā dārgāk. Respektīvi, tu trenējies, tu mācies, un bieži vien sanāk trenēties un mācīties arī uz klientu rēķina, ko es negribētu piedzīvot."

Daudzi jaunieši pēc mācību beigšanas dodas strādāt uz ārzemēm, kur atalgojums ir daudz augstāks, un lielākoties tie ir jaunie pavāri, kuri ir motivēti strādāt.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti