Dienas ziņas

Cauna vistu vanaga ligzdā

Dienas ziņas

Kampaņa "Spoku tīkli"

Vidzemē laba griķu raža

Vidzemē šogad laba griķu raža

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šis ir griķu gads, atzinuši lauksaimnieki Ziemeļvidzemē, kur vēl norit pēdējie ražas novākšanas darbi. Lai gan šī vasara graudkopjiem lika vilties, ar griķu ražas apjomu un kvalitāti lauksaimnieki ir apmierināti.

Zemnieku saimniecībā “Kaņepītes” bioloģiski audzē griķus aptuveni 30 hektāru platībā.

Lai gan šo kultūraugu parasti kuļ līdz ar pirmajām salnām, “Kaņepītēs” raža šogad novākta neierasti agri – jau septembra beigās.

Tiesa gan, arī iesēti tie jau pavasarī, nevis, kā daudzviet ierasts – jūnija vidū. Pašlaik saimnieki tos pārstrādā, iegūstot zaļos griķus, ko realizē dažādos Latvijas ekoveikalos.

Arī Rūjienas novada kooperatīvā “Daiva” norādīja, ka griķu kvalitāte ir laba.

Salīdzinot ar pērno gadu, šogad daudz mazāk tukšo graudu.

Pēc kaltēšanas un šķirošanas to tilpummasa sasniedz 670 gramus litrā, kas, kā norāda kooperatīva valdes priekšsēdētājs Arnis Ķibers, ir ļoti labs rādītājs un vieš cerības, ka griķu audzētājiem šī sezona nesīs peļņu. Cena gan šogad ir nedaudz zemāka nekā pērn - par vienu tonnu griķu tā svārstās no 340 līdz 360 eiro.

Ziemeļvidzemē šobrīd novākti jau aptuveni 95% ražas, un tuvākajās dienās “Daivā” gaida vēl pēdējās griķu kravas.

“Oktobra sākumā bija stiprs vējš vienu nedēļu, kas, protams, arī paplucināja griķus un izbirdināja diezgan, bet, neskatoties uz to, šogad griķu ražas ir ļoti labas, pat neredzēti labas pēdējos gados. Raža šogad svārstās kaut kur no 1,5 līdz 2,5 tonnām no hektāra,” stāstīja kooperatīvās sabiedrības “Daiva” valdes priekšsēdētājs Arnis Ķibers.

Pašlaik kooperatīvā “Daiva” griķus nodevuši aptuveni 35 lauksaimnieki, tomēr, kā atzina Arnis Ķibers, to skaits nemitīgi svārstās, un tas atkarīgs no griķu cenas.Tā kā pērn tā bija virs 400 eiro par tonnu, tad arī interese par šī kultūrauga audzēšanu palielinājās.

Viņš gan norādīja, ka griķu ražu ļoti grūti prognozēt un ne vienmēr ieguldījumi to audzēšanā atmaksājas, tādēļ daudzi lauksaimnieki tos joprojām sēj nelielās platībās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti