Dienas ziņas

Ziemassvētku kauju muzejs paplašinās ekspozīciju

Dienas ziņas

Ādažu poligonā atrāda bruņutransportierus

Vidzemē uzsākta labības kulšana

Vidzemē pirmo nokulto graudu kvalitāte ir laba

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai gan šogad labības sējumiem postījumus nodarījis sausums un kailsals un pašlaik darbu kavē lietavas, daudzviet sagāžot labību veldrē, Vidzemē uzsākta labības kulšana. Pirmā kviešu un rapšu raža jau iegūta, un lauksaimnieki atklāj - graudu kvalitāte ir laba. Arī par iegūto apjomu viņi nesūdzas.

Burtnieku novada “Kļaviņu” saimnieki labības kulšanu šogad sākuši daudz ātrāk nekā pērn. Pagājušajā gadā pirmie graudi klētī nokļuvuši vien augusta otrajā nedēļā, bet šovasar no vairāk nekā 1000 hektāriem labības nokulti jau 60 hektāri kviešu, iegūstot 420 tonnas graudu. Saimnieks Aigars Daugulis saka, ka graudu kvalitāte un raža šogad ir laba, bet rapšu gan būšot mazāk – sējumiem postījumus nodarījis sausums un kailsals.

Lai arī graudi jau ir pilnbriedā, saimnieks saka - to kulšanu kavē lietus. “Laika apstākļi nelutina, jāķer ir katra minūte. Tagad var uznākt [lietus], tāpēc gaidīt nevar. Mitrums vēl ir liels graudos, bet kuļam. Kalte ir - varam izkaltēt,” stāsta Daugulis.

To, ka lietus kavē labības kulšanu, norāda arī graudkopis Ilmārs Immurs Beverīnas novadā. Tā kā zeme mitra un labība daudzviet sakritusi veldrē, kult vēl nevarot. Nedēļas sākumā saimnieks gan paguvis no 250 hektāriem labības nokult gandrīz astoņus hektārus, un pirmās kravas kviešu jau nogādātas Vidzemes agroekonomiskās kooperatīvās sabiedrības (VAKS) Valmieras pieņemšanas punktā.  

“Kārtējo reizi var teikt, ka izaudzis ir. Divas kravas atvedām pāri par 30 tonnām. Nu, ir otrās kvalitātes klases kvieši, pārtikas kvieši, tā kā, ja no švakākā tīruma šādu ražu un šādus graudus var dabūt, pašreiz var tikai priecāties,” saka Immurs.

Saimnieks gan pieļauj - ja lietus turpināsies, arī graudu kvalitāte var samazināties.

Valmierā, kur pagaidām katru dienu pieņem trīs līda četras kravas graudu, vērtē, ka pirmo iekūlumu kvantitāte un kvalitāte ir laba, bet uz pērnā gada ražas apjomu šogad necer.

“Pēdējo dienu tendences rāda, ka no lauksaimnieku viedokļa situācija sāk uzlaboties, jo nav gaidītās ražas Eiropā; īpaši Francijā, arī Vācija, Lielbritānija nav pārāk priecīga par to, kas ir uz lauka. Un tas, protams, dod iespēju mums. Biržā lēnām cenas sāk atkopties, un, jā, nu tās vēl nav tādas, kas būtu patīkamas, bet katrā ziņā tas tomēr ir labāk nekā iepriekšējā dienā,” skaidro VAKS valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Graudu vidējā iepirkuma cena biržā šobrīd pārsniegusi 160 eiro par tonnu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti