Dienas ziņas

Rēzeknes sētniekiem pieaudzis darba apjoms

Dienas ziņas

Iedzīvotājiem neizpratne par elektrības rēķiniem

Apgūst elektronisko pieteikšanos platību maksājumiem

Vidzemē apgūst elektronisko pieteikšanos platību maksājumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šogad platību maksājumi elektroniski jāiesniedz arī tām saimniecībām, kurās aramzemes platība ir mazāka par 10 hektāriem. Šo saimniecību īpašnieki līdz šim pieteikumus ar kartēm iesniedza drukātā formā. Attālākajos pagastos grūtības rada vajās datorprasmes un nevienmērīgais interneta pārklājums. Rūjienas novada Lodes pagasta iedzīvotāji neskaidrības risina, cits citam palīdzot.

Mazajā Lodes pagastā ne visiem viegli saprast jauno sistēmu, tāpēc Ina Viļumsone, kura savulaik bijusi grāmatvede, uzņēmusies izpalīdzēt četriem pagasta iedzīvotājiem. “Viņi ir cittautieši, četras klases beiguši. (..) Jo Lodē neviena tāda brīva cilvēka nav, kam tāda izglītība ir. Nu, es esmu beigusi strādāt, un es viņiem palīdzu aiz labas sirds,” saka Lodes pagasta iedzīvotāja Ina Viļumsone.

Lai arī Viļumsonei savas saimniecības nav, viņa pie lauku attīstības speciālistes Ivetas Buņķes cenšas saprast, kā turpmāk izskatīsies elektroniskās kartes, kā cilvēkiem norādīt konkrēto lauku apstrādes veidu un pieteikties Lauku atbalsta dienesta platību maksājumiem. “Es jau arī šito vairs neprotu, jo man jau vairs nav jāstrādā,” viņa nosaka.

Elektroniskā sistēma ļauj platības atzīmēt un labot precīzāk. Lai arī tā vairs neprasa kartes izdrukāt, vairums cilvēku tomēr tās vēlas drukātā formā vismaz darbam savā saimniecībā. „Tagad jau viss ir elektroniski vairāk vai mazāk. Vienā ziņā tas varbūt palīdz, otrā ziņā tas cilvēkus tā kā mazliet baida, kas nedarbojas ar datoru,” saka lauku attīstības speciāliste Rūjienas novadā Iveta Buņķe.

Lauku attīstības speciāliste šo sistēmu salīdzina ar jebkuru citu tiešsaistes vidi, kas no lietotāja prasa e-pasta adreses un paroles ievadīšanu. Gados vecākiem cilvēkiem bieži elektronisko sistēmu izmantošanā palīdzēt gatavi bērni un mazbērni, situāciju sarežģī vien tas, ka pierobežas pagastā ir vietas, kur nav interneta pārklājuma. “Vairāk varbūt problēma ir interneta jauda. Jo karti atvērt, tur vajag diezgan jaudu. Šodien, piemēram, šeit ir diezgan vāji,” pauž Buņķe.

No 4.aprīļa līdz 15.maijam elektroniskajā sistēmā varēs sākt atzīmēt kartēs laukus. Līdz tam pieteikties sistēmai var arī tie, kuri iepriekš nav izmantojoši iespēju saņemt platību maksājumus, šiem cilvēkiem vēl ir iespēja doties uz Lauku atbalsta dienestu un reģistrēties.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti