Panorāma

Jauni vilcieni tomēr būs

Panorāma

Piecas partijas iesniedz deputātu kandidātu sarakstus

PVD: produktus Centrāltirgū mēdz uzglabāt neatbilstoši

VIDEO: Reidā Centrāltirgū uziet neatbilstoši uzglabātus produktus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Temperatūra, kādā jāuzglabā svaiga gaļa un piena produkti, atsevišķās tirdzniecības vietās Rīgas Centrāltirgū pat divas reizes pārsniedz pieļauto normu. To iepriekš nebrīdinātā pārbaudē konstatēja Pārtikas un veterinārais dienests. Neatbilstību dēļ inspektoriem nācās atsevišķu produkciju izņemt no tirgošanas, piemēram, malto gaļu, kas tika uzglabāta +15 grādu siltumā. Tāpat novēroti citi būtiski noteikumu pārkāpumi.

Rīgas Centrāltirgū gaiss jau no paša rīta ir iesilis līdz plus 27 grādiem. Šādā karstumā īpaši svarīgi ir pareizi uzglabāt piena un gaļas produkciju. Lai to pārbaudītu, iepriekš nebrīdinātā pārbaudē ceturtdienas rītā Rīgas Centrāltirgū ieradās Pārtikas un veterinārā dienesta inspektores.

Olga Ardava un Anete Šteinberga ar īpašām ierīcēm mēra gaļas temperatūru un gaisa temperatūru vitrīnās. Citviet tā ir atbilstoša, bet vietām pat divas reizes pārsniedz normu. Karstumā nedrīkst tirgot iepriekš samaltu gaļu. Ne visi pārdevēji to ievēro.

Kādā vitrīnā maltā gaļa tiek uzglabāta pat plus 15 grādu temperatūrā.

Svaigo gaļu daudzviet karsē arī spēcīgie saules stari, kas laužas iekšā caur logiem. Pārbaudē inspektoru darbam līdzi seko arī divi Centrāltirgus pārstāvji.

Tikmēr tie tirgotāji, kuri savu darbu veic godprātīgi, šādos apstākļos ir spiesti dienas beigās produktus pārdot par pazeminātu cenu vai arī tos likvidēt.

"Nu, cenšamies iztirgot. Vienkārši par lētu naudu.

Otrā dienā nav vairs skata. Cilvēki tomēr mums uzticas," stāsta saimniecības "Ozoliņi" pārstāve Ausma Ķepa.

Pārbaudes noslēgumā dienesta inspektores gan secina, ka ir vairāki trūkumi, bet kopumā situāciju var vērtēt kā apmierinošu. Pircējiem gan atgādina, lai nepērk iepriekš samaltu gaļu, jo tā šādā karstumā varētu būt pat bīstama.

"Maltā gaļa kā augsta riska produkts ir ļoti īsā laikā jāatdzesē. Un droša uzglabāšanas temperatūra ir nulle līdz plus diviem grādiem.

Mēs konstatējām temperatūru pēc malšanas plus desmit un pat plus piecpadsmit grādus.

Pirmkārt ražotājs ir tas, kas atbild par pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu," stāsta inspektore Ardava.

Centrāltirgus Sanitārās uzraudzības nodaļā nodarbināti četri cilvēki. Viņu priekšniece stāsta, ka arī paši veic ikdienas apsekošanas. Tomēr tāds karstums kā šogad nav katru gadu, un daļa nomnieku, saprotot, ka prasības ievērot nevarēs, paņēmuši pauzi.

"Nomnieku nav daudz, nomnieki tagad cenšas ņemt brīvlaikus, lai tajā karstajā laikā netirgotu. Apstākļi ir tādi, kādi viņi ir, un ko mēs viņiem varam piedāvāt, to mēs viņiem arī piedāvājam," skaidro tirgus pārstāve Marija Piščikova.

Tikmēr mediķi atgādina, ka sabojājusies gaļa var izraisīt pat saindēšanos. Šovasar slimnīcās gan neesot nonācis liels skaits no pārtikas sasirgušo. Tiem pamata ārstēšana esot šķidruma lietošana. Ārsts Māris Liepiņš skaidro, ka satraukties vajag tad, ja tiešām spēka vairs nav pat pašam iedzert vai vemšana ir ārkārtīgi mokoša. Tad ir jāgriežas pie ārsta. Daudz vērīgāk jāuzmana pārtika, ko patērē bērni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti