VIDEO: Nacionālā mājokļu politikas stratēģija: kādas ir prioritātes?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šī gada jūnijā OECD publicēja ziņojumu par mājokļu situāciju Latvijā, izstrādājot priekšlikumus pieejamu mājokļu politikas veidošanā. Viena no Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijām: izveidot nacionāla līmeņa mājokļu politikas stratēģiju. Lai sniegtu ieguldījumu kvalitatīvas mājokļu stratēģijas izveidē, domnīca "Providus" sadarbībā ar Frīdriha Eberta fondu 23. oktobrī, no plkst. 11.00 līdz 13.00 piedāvā diskusiju par šo tematu. 

Diskusiju vadīs "Providus" pētnieks Andris Šuvajevs, un diskusijā piedalīsies:

  • Ilze Beināre, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece;
  • Regīna Ločmele, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Mājokļa jautājumu apakškomisijas priekšsēdētāja  (“Saskaņa”) ;
  • Edmunds Cepurītis, Rīgas domes deputāts, Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs ("Progresīvie");
  • Krišjānis Feldmans, Saeimas deputāts (Jaunā konservatīvā partija).

Diskusijas ievadā "Providus" pārstāvis prezentēs mājokļu politikas ekspertu aptaujas rezultātus, kas tika veikta septembra beigās. Aptaujā eksperti tika lūgti izteikties par mājokļu politikas prioritātēm, dažādiem publiskā sektora atbalsta veidiem, īres tirgus attīstību un reģionālajām mājokļu vajadzībām.

Pasākumu finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

KONTEKSTS:

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas jeb OECD vecākais ekonomists, Latvijas nodaļas vadītājs Andress Fuentess-Hutfilters 2018. gadā atzina, ka Latvijai būtu jāveic reformas mājokļu politikā – pieeja lētiem, bet kvalitatīviem mājokļiem tajos reģionos, kur ir darba iespējas, var palīdzēt mazināt nabadzību, mazināt bezdarbu un veicināt ekonomikas izaugsmi. 

Ekonomikas ministrija 2019. gada maijā uzsāka sadarbības projektu ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju par mājokļu pieejamību Latvijā, kurā OECD eksperti definēja mājsaimniecības, kas šobrīd nesaņem pietiekamu atbalstu mājokļu pieejamībai, kā arī izstrādāja priekšlikumus efektīvam atbalsta instrumentu kopumam mājokļu pieejamības uzlabošanai Latvijā, citstarp pārņemot un pielāgojot arī ārvalstu labo praksi.

Projekta īstenošanas laikā OECD eksperti ieradās Latvijā divās misijās. 2019. gada 22.–27. jūlijā notika OECD pirmā misija Latvijā, kuras laikā aizvadītas gandrīz 30 sanāksmes ar valsts pārvaldes iestādēm, pašvaldībām, nekustamo īpašumu attīstītājiem, nevalstiskajām organizācijām un citām ieinteresētajām pusēm, lai iegūtu nepieciešamo informāciju priekšlikumu izstrādei. Savukārt 2019. gada 4.–7. novembrī notika otrā OECD misija Latvijā, kuras ietvaros ieradās vairāk nekā 20 ārvalstu eksperti, kas darba semināra ietvaros dalījās ar savu pieredzi mājokļu pieejamības definēšanā, pieejamu īres mājokļu piedāvājuma nodrošināšanā izmantojot finanšu instrumentus, apgrozības fondus un radot regulējumu bezpeļņas vai zemas peļņas mājokļu attīstītājiem.

Šogad Eiropas Komisijas (EK) ziņojumā secināts, ka Latvijai jāuzlabo mājokļu pieejamība.

Tāpat Valsts kontrole revīzijā secinājusi, ka tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju dzīvo savos vai īrētos dzīvokļos pašvaldību apsaimniekotos daudzdzīvokļu namos, no kuriem daudzi ir veselībai un dzīvībai bīstami, un kopumā izpratnes un līdzekļu trūkuma dēļ daudzdzīvokļu ēku stāvoklis pasliktinās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti