VIDEO: Konkursā «Radām Novadam» vērtēs 10 labākos rīcības plānus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Otrdien, 1.jūlijā "LTV1" ēterā 22:10 būs vērojams konkursa "Radām novadam" pirmais fināls. Konkurss ir studentu jaunradītu un biznesa ideju projekts, kas tapis, lai jaunieši novados attīstītu uzņēmējdarbību. Vērtēšanai iesniegti 18 dažādu novadu darbi no vairākām Latvijas augstskolām.

Noslēdzies konkursa "Radām Novadam" otrais posms, kurā 18 studentu komandām no 10 Latvijas augstskolām, pārstāvot 18 Latvijas novadus, bija jāsagatavo rīcības plāni ar biznesa projektiem, kurus tās plāno realizēt novados.

10 labākās komandas tiksies otrā posma noslēgumā, kuru 1.jūlijā 22:10 rādīs "LTV1" ēterā. Komandas prezentēs savas idejas žūrijai un sacentīsies par pirmo balvu fondu 10 000 eiro apmērā. Pēc uzvarētāju apbalvošanas sekos labāko projektu īstenošana un realizācija šajos novados.

Trīs mēnešu laikā komandas tikās ar pārstāvēto novadu pašvaldībām un vietējiem uzņēmējiem, kā arī izvērtēja savas biznesa idejas, lai atlasītu potenciāli labākos un piemērotākos biznesa projektus.  Rīcības plānā tika ietverti galvenie projekti, kurus komanda plāno realizēt nākamo divu gadu laikā, lai radītu jaunas darbavietas, piesaistītu investīcijas vai citādi veicinātu novada ekonomisko attīstību.

Starp projektiem ir gan lielas un ambiciozas biznesa idejas ar nepieciešamajām investīcijām vairāku miljonu eiro vērtībā, gan arī idejas, kuras prasa minimālas investīcijas. Populārākās ir idejas par dažādu atpūtas vietu un veidu izveidi, kā arī dažāda veida palīdzība vietējiem mazajiem uzņēmējiem un mājražotājiem. Vairākas no komandām ir gatavas arī uzsākt ražošanu Latvijas novados.

Konkursam iesniegtie darbi alfabēta secībā

Alūksnes novada komanda "Green Link" pārstāv Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un vides zinātnes un sociālo zinātņu fakultāti. Komandai ir vairākas idejas:

  • ezera krastā esošo laivu būdu atjaunošana, izveidojot nebijušu kempingu;
  • pašu audzētas kafijas realizācija kafejnīcā, kura apvienota ar kafijas muzeju;
  • eko-industriālā parka izveide Alūksnes novada teritorijā;
  • šobrīd pamesta ūdens torņa pārveidošana par skatu torni.

"Esam patiesi priecīgi un gandarīti par pašvaldības izrādīto atbalstu mūsu dalībai konkursā. Mēs esam satikuši fantastiskus cilvēkus, kuri tic mums un mūsu idejām, kuriem varam zvanīt un jautāt pēc padoma vai atbalsta jebkurā situācijā. Mums palīdzēs, ar mums sadarbosies, un tā ir ļoti motivējoša apziņa," stāsta Alūksnes novada studentu komandas "Green Link" kapteine Evija Taurene.

Apes novada komanda "Saglabāt Kā" pārstāv Ekonomikas un kultūras augstskolu un tās galvenā komandas virzītāja nāk no Apes novada. Komandai ir vairākas idejas:

  • izveidot kopēju Apes novada mājražotāju kooperatīvu un zīmolu;
  • privāta uzņēmuma izveidošana, kurš nodarbojas ar mēbeļu un interjera priekšmetu ražošanu un restaurāciju;
  • veicināt jauniešu nodarbinātību caur semināriem un nometņu organizēšanu.

Iecavas novada komanda "Ideju Skapis" pārstāv Transporta un sakaru institūtu. Komandas ideja ir attīstīt kravas automobiļu tehniskās apkalpošanas un vadītāju atpūtas stacijas pie šosejas "Via Baltica".

Kuldīgas novada komanda "Hercoga Jēkaba padome" pārstāv Ventspils Augstskolu. Komandai ir vairākas idejas:

  • jaunas produktu līnijas attīstības veicināšana ģimenes uzņēmumam, kurš nodarbojas ar puķu audzēšanu;
  • Kuldīgas mājražotāju kooperatīva "Kuldīgas labumi" attīstība;
  • Erasmus projektu izstrāde, lai veicinātu vietējo uzņēmēju pieredzes apmaiņu ārzemēs.

Lielvārdes novada komanda "got hemp?" pārstāv augstskolu "SSE Riga". Viņu ideja ir kaņepju rūpnieciskā izmantošana, kur kā sākums būtu kaņepju tējas ražošana.

Ludzas novada komanda "AAA" pārstāv augstskolu "RISEBA". Komandai ir trīs-pakāpju ideja:

  1. labiekārtot Ludzā pirmo oficiālo peldvietu;
  2. peldvietai iegūt Zilo karogu;
  3. radīt uzņēmumu, kas pludmales viesus apgādās ar daudzveidīgu ūdens aktivitāšu klāstu.

Mazsalacas novada komanda "Jauniešu vētra" pārstāv Vidzemes augstskolu. Komandai ir vairākas idejas:

  • izveidot velosipēdu ražošanas uzņēmumu SIA "Speed up Bike";
  • veidot tūrisma maršrutus Mazsalacā un apkārtējos novados.

Ogres novada komanda "Ogre" pārtāv Rīgas Tehnisko universitāti. Komandai ir vairākas idejas:

  • koģenerācijas projekts, kurā tiks ražotas iekārtas, kas pārstrādās plastmasu elektroenerģijā un siltumenerģijā;
  • pelmeņu tirdzniecība dažādos vasaras pasākumos;
  • ūdenstorņa rekonstrukcija un kafejnīcas izveide tajā.

Pļaviņu novada komanda "Mor Mor" pārstāv augstskolu "SSE Riga". Komandas ideja ir nodarbināt bijušās šuvējas, kuras pašreiz ir pensionāres un adīt cimdus ar savu dizainu, lai tos varētu pārdot korporācijām kā reprezentatīvās dāvanas.

Siguldas novada komanda "MRP" pārstāv Rīgas Stardiņa universitāti. Komandas ideja ir ražot sulas un "smūtijus" no dārzeņiem un ogām.

Jaunjelgavas novada komanda "Lauvas Spēks", kura nebūs starp desmit finālistiem, piedāvāja idejas:

  • palīdzēt vietējiem mājražotājiem;
  • palīdzēt attīstīties šķeldas rūpnīcai;
  • izveidot galda spēli, kas popularizē Jaunjelgavu.

Ķeguma novada komanda "L-MKZ" arī nebūs starp desmit finālistiem, kuri otrdien, 1.jūlijā sacentīsies ar citiem novadiem Latvijas Televīzijas ēterā.

Arī Rēzeknes novada komanda "KomandRa", kura pārstāvēja Rēzeknes augstskolu, nebūs starp desmit finālistiem. Viņu idejas bija:

  • izveidot portālu, kur uzņēmumi varētu algot darbā tieši studentus;
  • izveidot kafejnīcu - autobusu, kas darbotos Rēzeknē;
  • palīdzēt vietējam ģitāru izgatavotājam pārdot savu produkciju.

Vispozitīvākais konkursa sākuma posmā ir pašvaldību un uzņēmēju atbalsts, kas konkursa dalībniekus ir tiešām patīkami pārsteidzis.

Projekta vadītājs Ulvis Kubliņš ir gandarīts par komandu entuziasmu un motivāciju darboties novados un palīdzēt tiem attīstīties: "Vairākas no komandām ir gatavas pat uzņemties ilgtermiņa saistības, lai radītu jaunas darbavietas un ienākumus novados. Ir komandas, kuras jau ļoti detalizēti ir izstrādājušas savas biznesa idejas un ir tādas, kuras ir vēl tikai sava ceļa pašā sākumā. Nešaubāmies, ka katra komanda pēc gada spēs prezentēt jau savus sasniegtos rezultātus. Redzam arī to, kā konkursa formāts palīdz veidot veiksmīgas sadarbības starp studentiem un novadiem un atvieglo piekļuvi dažādiem uzņēmējdarbībai nepieciešamajiem resursiem un zināšanām. Par to ir lielākais prieks."

"Lielākās grūtības ir ar dziļāku novada izpēti. Ņemot vērā, ka visi esam rīdzinieki, ir ļoti grūti apskatīt un uzklausīt, kāds tieši darbaspēks mums pieejams un uz ko būtu jātiecas vairāk, bet pašvaldības cilvēki ir ļoti pretimnākoši ar šāda veida informāciju un cita veida palīdzību,” stāsta Gulbenes novada komandas "Convivio" pārstāvis Kristaps Kuļikovskis.

Konkursa mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi Latvijas studentiem un viņu pārstāvētajām augstskolām, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados. Caur šiem projektiem plānots radīt jaunas darbavietas, piesaistīt investīcijas un veicināt ekonomisko attīstību šajos novados. Projekts ilgs līdz 2016.gada jūnijam, dodot iespēju komandām pilnvērtīgi izstrādāt un īstenot savas biznesa idejas. Konkursā iesaistījušies Saldus, Kuldīgas, Iecavas, Ogres, Lielvārdes, Ķeguma, Pļaviņu, Jaunjelgavas, Rēzeknes, Ludzas, Siguldas, Burtnieku, Mazsalacas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Gulbenes, Madonas novadi un Latvijas augstskolas. Tā kopējais balvu fonds ir 50 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti