VIDEO: Diskusija «Kā Rīgai nezaudēt Baltijas sacensībā un atgūt Eiropas metropoles statusu?»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Banka otrdien, 26. aprīlī, no plkst. 14 līdz plkst. 16 rīko ekspertu sarunu "Kā Rīgai nezaudēt Baltijas sacensībā un atgūt Eiropas metropoles statusu?".

Latvijas Bankā informēja, ka ekspertu saruna veltīta dzīves kvalitātes un konkurētspējas sacensībai starp Baltijas valstu galvaspilsētām, Rīgas vājajiem punktiem un risinājumiem – kas uzlabojams. Lai gan tautsaimniecības izaugsme ir spraiga, Rīgas iedzīvotāju skaits kopš 20. gs. 90. gadiem ir samazinājies, turklāt atpaliekam no pārējām Baltijas valstu galvaspilsētām ienākumu ziņā (par 25%) un līdzīgi ir ar izaugsmes tempu.

"Latvijas saimnieciskā realitāte spiež tikt skaidrībā, kas kavē attīstību Rīgā, kur saražo divas trešdaļas Latvijas iekšzemes kopprodukta. Ekonomisti uzsver – bez reģionā konkurētspējīgas galvaspilsētas Latvijas tautsaimniecībai pieņemties spēkā būs grūti," norādīja Latvijas Bankā.

Ekspertu sarunu ievadīs Latvijas Bankas ekonomists Dr. oec. Oļegs Krasnopjorovs ar pētījumu, kas ļauj secināt, ka Rīga arī ar esošo iedzīvotāju skaitu var uzlabot dzīves kvalitāti pilsētā. Arī iekšzemes kopprodukts un ienākumi megapolēs ir tikai viens no attīstības rādītājiem.

Ekspertu sarunā un diskusijā piedalīsies:

  • Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Stratēģiskās vadības pārvaldes vadītājs Guntars Ruskuls (par Rīgas domes attīstības iecerēm), 
  • sociālantropologs Dr. Klāvs Sedlenieks (kas padara rīdziniekus laimīgus un veicina savstarpējo uzticību),
  • Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags (situācija nekustamā īpašuma tirgū Rīgā un atšķirības no kaimiņvalstu galvaspilsētām),
  • pilsētplānotājs, VEFRESH inovāciju kustības direktors Viesturs Celmiņš (nākotnes vīzija un nepieciešamie pasākumi dzīves kvalitātes uzlabošanai).

Sarunu vadīs žurnālists, Latvijas Radio programmu vadītājs Aidis Tomsons.

Tiešraides laikā būs iespējams uzdot jautājumus ekspertiem – "sli.do", kods #metropole.

"Iesildot" diskusiju, Krasnopjorovs uzsācis publikāciju sēriju "Rīgas paradīzes atslēgas meklējot", ar kuru var iepazīties Latvijas Bankas tīmekļvietnē "makroekonomika.lv". Daži no cēloņsakarību meklējumiem:

  • Eiropas ziemeļrietumu daļā – dažu simtu kilometru attālumā no Rīgas – dzīvo bagātākie un laimīgākie ļaudis pasaulē, kas mūsu pilsētai rāda lielisku piemēru;
  • lai būtu laimīgs, nav jābūt lielam. Rīga nekad nekļūs par Ņujorku, un arī nevajag – pietiek kļūt par labāko sevis versiju;
  • tieši rīdzinieku apmierinātība ar dzīvi var izrādīties joma, kurā pārlauzt depopulācijas tendenci, jo Tallinā un Viļņā iedzīvotāju skaits pēdējo gadu laikā atsācis pieaugt.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti