VIDEO: Diskusija «Bez eksporta nav ekonomikas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kopš pandēmijas sākuma Latvijas eksporta apjomi ir samazinājušies un daļa uzņēmumu vēl joprojām atrodas dīkstāvē. Kā pārvarēt eksporta samazināšanos? Kā šī brīža situāciju izmantot uzņēmumu attīstībā? Vai krīze kļūs par pārmaiņu iniciatoru eksporta jomā? Šos un citus jautājumus trešdien, 15. jūlijā, plkst. 16.00 tiešsaistē apspriedīs valsts pārvaldes pārstāvji un uzņēmēji. Tai bija iespējams sekot līdzi arī LSM.lv tiešraidē.

Diskusija “Bez eksporta nav ekonomikas” bija jau trešā #21gsLatvija diskusiju cikla saruna. To iesāka Ekonomikas ministrijas Uzņēmējdarbības konkurētspējas departamenta direktors Kristaps Soms, kas dalījās informācijā par eksporta situāciju un procesiem valstī. Pēc tam diskusijā pievienojās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis, "Swedbank" Latvija galvenā ekonomiste Līva Zorgenfreija, alus darītavas "Valmiermuiža" saimnieks Aigars Ruņģis, kā arī Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" izpilddirektore Līva Stūrmane. Diskusiju vadīja inovāciju stratēģiju uzņēmuma "Helve" pārstāvis Pauls Siliņš. 

Biznesa vides un valsts līderi turpina sekot pasaules tirgus un drošības situācijas izmaiņām, meklējot iespējas, kā šo laiku izmantot uzņēmējdarbības vides izrāvienam, eksporta attīstībai un jaunu iespēju apgūšanai. Pavisam nesen tika prezentēta valsts stratēģija krīzes pārvarēšanai, kas ietver arī ekonomikas atjaunošanu trīs posmos - stabilizēt ekonomiku, mainīt ekonomikas struktūru un attīstīt uzņēmumus ar augstu eksportspēju. Diskusijas laikā dalībnieki runās par pārmaiņām, kuras pieredzējis Latvijas eksports, kā šī brīža situāciju izmantot uzņēmuma labā un attīstībā, lai veicinātu arī valsts ekonomisko augšupeju, un citas būtiskas tēmas.

Šobrīd statistikas dati rāda, ka kopš pandēmijas sākuma Latvijas eksporta apjoms ir samazinājies par 20-30%. Dažādas nozares, piemēram, kokapstrāde, mašīnbūves un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozare, turpina strādāt pie jau iepriekš pieņemtajiem pasūtījumiem, taču lielāko satraukumu eksporta uzņēmumos izraisa jaunu pasūtījumu un klientu piesaiste, jo tie ir būtiski samazinājušies vai arī pieprasījuma nav vispār. Nozaru uzņēmēji pauž, ka, apstājoties pasūtījumiem, uzņēmumos iestāsies dīkstāve, kas ietekmēs arī kopējo valsts ekonomiku. Balstoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, 2019. gada novembrī Latvijā bija 1246 lielie nodokļu maksātāji, kuri samaksājuši 60,5% no visiem nodokļiem un strādā galvenokārt eksporta jomā.

Diskusiju cikls #21gsLatvija

Ekonomikas ministrija un inovāciju stratēģiju uzņēmums "Helve" aicina ikvienu interesentu uz atvērto diskusiju ciklu #21gsLatvija, lai runātu par Latvijas starptautiskās konkurētspējas attīstības lielākajiem izaicinājumiem. Diskusiju mērķis ir rast un analizēt risinājumus, lai nodrošinātu Latvijas nākotnes attīstību un stratēģisko konkurētspēju starptautiskā līmenī. Diskusiju cikls norisinās tiešsaistē no jūnija līdz augusta beigām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti