Vidējie mājokļa uzturēšanas izdevumi pērn kāpuši par 3% līdz 138 eiro mēnesī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

2014. gadā mājsaimniecību mājokļa uzturēšanas izdevumi  nedaudz palielinājušies, sasniedzot 138 eiro mēnesī, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ienākumu un dzīves apstākļu apsekojuma rezultāti. 

Lai gan, salīdzinot ar 2013. gadu, mājokļa izdevumi ir auguši par 3%, mājsaimniecību rīcībā esošo ienākumu kāpums bija straujāks (pieaugums par 10,6% uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī 2013. gadā).

2014. gadā tikai 14,5% aptaujāto mājsaimniecību mājokļa uzturēšanas izdevumi nav bijuši apgrūtinoši. Savukārt 40% mājsaimniecību ir ļoti apgrūtinoši segt mājokļa izdevumus un 45,5% – nedaudz apgrūtinoši.

Tomēr pēdējo gadu laikā mājsaimniecības aizvien mazāk izjūt mājokļa izdevumu slogu. Kopš 2013. gada par 7,6 procentpunktiem ir krities to mājsaimniecību īpatsvars, kurām ir ļoti apgrūtinoši apmaksāt mājokļa izdevumus. Arvien vairāk mājsaimniecībās norāda, ka mājokļa izdevumi tām ir nedaudz apgrūtinoši (no 40% 2013. gadā līdz 45,5% 2014. gadā) vai nemaz nav apgrūtinoši (no 12,4% 2013. gadā līdz 14,5% 2014. gadā).

Atbilžu sadalījums uz jautājumu "Vai kopējie ar mājokli saistītie izdevumi Jūsu mājsaimniecībai sagādā finansiālas grūtības?" 2005. – 2014. gadā (procentos)

2014. gadā mājokļa izdevumu segšana bija ļoti apgrūtinoša ievērojamai daļai vientuļo vecāku ģimeņu (55,1%) un mājsaimniecībām, kurās pāris audzina trīs un vairāk bērnu (46,1%).

 

Skaidrojumi:

Ienākumu un dzīves apstākļu apsekojumā mājokļa uzturēšanas izdevumos iekļauts:

  • īre par mājokļa izmantošanu (tikai īrniekiem);
  • īpašuma nodoklis par mājokli (tikai īpašniekiem);
  • apkure, elektrība, ūdensapgāde un kanalizācija, atkritumu izvešana u.c. ar mājokli saistītie maksājumi;
  • mājokļa tekošā remonta un regulārās uzturēšanas izdevumi;
  • mājokļa (nevis mantas) apdrošināšanas izmaksas (ja tādus maksā).

Komunālie pakalpojumi ietver maksājumus par ūdeni, gāzi, elektrību, apkuri un atkritumu savākšanu. Netiek iekļauti tie izdevumi, ko mājsaimniecība sedz, lai nodrošinātu sev papildus ērtības (piemēram, abonementa maksu par televīziju, internetu, telefonu, signalizāciju u.c.).

 56,3% mājsaimniecību, kurās dzīvo vecākā gadagājuma iedzīvotāji (65 gadi un vecāki), mājokļa izdevumi bijuši ļoti apgrūtinoši. Turklāt mājokļa izdevumu segšanai tās tērēja vairāk nekā trešo daļu (33,4%) no saviem rīcībā esošajiem ienākumiem, kas procentuāli ir divreiz vairāk, nekā vidēji valstī (16,4%). Tajā pašā laikā 9,9% mājsaimniecību, kur persona vecumā no 65 gadiem dzīvo viena pati, bija parādi par komunālajiem pakalpojumiem (11,7% – 2013. gadā).  

Nedaudz samazinājies mājsaimniecību īpatsvars, kurām naudas trūkuma dēļ bija parādi par komunālajiem pakalpojumiem2 (no 19,4% 2013. gadā līdz 18,2% 2014. gadā).

Vislielākais īpatsvars komunālo pakalpojumu parādnieku bija mājsaimniecībās, kurās pāris audzina trīs vai vairāk bērnu (35,9%), un mājsaimniecībās, kur dzīvo viens pieaugušais ar bērniem (35,7%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti