Vidējās patēriņa cenas Latvijā gada laikā nemainās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā gada laikā saglabājās nemainīgs, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Precēm cenas šā gada augustā salīdzinājumā ar šo mēnesi pirms gada samazinājās par 1,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 3%. 

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni šā gada augustā, salīdzinot ar 2015. gada augustu, bija cenu kāpumam atpūtai un kultūrai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, veselības aprūpei, sakaru grupai, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis 2016. gada augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, palielinājās par 0,5%. Cenas pieauga cukuram, svaigiem dārzeņiem, cūkgaļai, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, zivīm un jūras veltēm. Savukārt lētāka kļuva mājputnu gaļa, svaigi augļi, piens, siers un biezpiens, olas un sviests.

Visvairāk sadārdzinās atpūtas pakalpojumi

Tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 4,8%. Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,8%. To galvenokārt ietekmēja cenu kāpums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam, savukārt cenas samazinājās alum.

Gada laikā vidējais cenu līmenis apaviem samazinājās par 4,4%, apģērbiem – par 1,7%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 1,7%. Lētāka kļuva siltumenerģija, dabasgāze, elektroenerģija, mājokļa īres maksa, savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, kanalizācijas pakalpojumi, ūdensapgāde.

Vidējais cenu līmenis veselības aprūpei palielinājās par 2,6%. To galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskajiem produktiem un zobārstniecības pakalpojumiem.

Transporta grupā cenu līmenis samazinājās vidēji par 3,7%, ko ietekmēja cenu kritums degvielai par 10,2%. Savukārt cenas pieauga personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, kā arī lietotām automašīnām. 
Gada laikā sakaru grupā cenu līmenis palielinājās vidēji par 3,6 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums fiksēto un mobilo tālruņu pakalpojumiem. Lētāki bija interneta piekļuves pakalpojumi.

Par 9,7% dārgāki kļuva kompleksie atpūtas pakalpojumi. Cenas pieauga arī kultūras pakalpojumiem, daiļliteratūras grāmatām, precēm dārzam un ziediem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija restorānu, kafejnīcu un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem. 
Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0,7%.

Mēneša griezumā – patēriņa cenu kritums

Savukārt šā gada augustā, salīdzinot ar šā gada jūliju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,7%. Precēm cenas samazinājās par 1,0 %, bet pakalpojumiem palielinājās par 0,2%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām augustā bija cenu kritumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, kā arī cenu kāpumam atpūtai un kultūrai.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 1,7%. Lielākā ietekme uz cenu kritumu pārtikas grupā bija svaigiem dārzeņiem, galvenokārt saldajiem pipariem, tomātiem, kāpostiem, gurķiem un burkāniem. Lētāki bija arī kartupeļi, svaigie augļi un olas.

Savukārt cenas palielinājās mājputnu gaļai, augļu un dārzeņu sulām, cūkgaļai, svaigām vai atdzesētām zivīm.

Turpinoties vasaras sezonas noslēguma akcijām un izpārdošanām, apaviem cenas samazinājās par 5,3 %, savukārt apģērbiem – par 0,8%.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,4%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums degvielai par 3,5 %. Savukārt cenas palielinājās personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,6%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem par 5,1%.

Personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi akciju ietekmē bija par 3,8% lētāki.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu samazinājums bija mājokļa kopšanas un tīrīšanas līdzekļiem. Savukārt cenu kāpums bija stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, siltumenerģijai, restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti