Vidēja bruto mēnešalga Latvijā gada laikā pieaug par 7% - līdz 815 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Vidējā mēneša bruto darba samaksa valstī šā gada otrajā ceturksnī bija 815 eiro, kas, salīdzinot ar attiecīgu laika posmu pērn, ir par 6,9% vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Vidējais mēneša bruto darba samaksas gada pieaugums otrajā ceturksnī nedaudz apsteidz gada pieauguma tempu šā gada pirmajā ceturksnī, kad tas bija 6,3%.

Privātajā sektorā vidējā mēneša bruto darba samaksa bija 792 eiro, sabiedriskajā sektorā – 857 eiro, bet vispārējās valdības sektorā – 795 eiro. Privātajā sektorā algas augušas par 7,8% gadā, savukārt sabiedriskajā sektorā – par 5,3%.

Straujāk algas augušas informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē – par 9,7% gadā, nekustamo īpašumu nozarē – par 9,3%,  izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē – par 9% un tirdzniecībā – par 8,9%.

Vidējā neto darba samaksa šā gada otrajā ceturksnī bija 600 eiro, un gada laikā tā pieauga straujāk nekā atalgojums pirms darba nodokļu nomaksas – par 7,5%.

Tas skaidrojams ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanos no 24% līdz 23% no šā gada 1. janvāra. No gada sākuma mainījās arī valstī noteiktā minimālā alga – no 320 līdz 360 eiro, kas ietekmēja vidējās algas pārmaiņas, norāda CSP.

Šā gada otrajā ceturksnī reālais neto darba samaksas gada pieaugums, ņemot vērā patēriņa cenu kāpumu par 0,8%, bija 6,6%.

Jau trešo gadu pēc kārtas zemais inflācijas līmenis būtiski neietekmē reālās darba samaksas un līdz ar to arī strādājošo iedzīvotāju pirktspējas pieaugumu, atzīmē CSP.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti