Vidējā bruto darba alga pieaugusi par 7,7% - līdz 742 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šā gada 1.ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa salīdzinājumā ar pērnā gada 1.ceturksni pieauga par 7,7% no 689 līdz 742 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Vidēji valstī šajā periodā bruto darba samaksas fonds palielinājās par 9,2%, kamēr algoto darbinieku skaits, pārrēķināts normālā darba laika slodzē, ko pielieto vidējās darba samaksas aprēķinam – par 1,4%.  

Privātajā sektorā algas augušas nedaudz straujāk – par 8,7% gadā, savukārt sabiedriskajā – par 6,1%. 

Vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā bija 770 eiro, bet privātajā – 727 eiro.

Vispārējās valdības sektorā algas pieauga par 6,5% no 668 līdz 711 eiro.

Vidējā neto darba samaksa šogad 1.ceturknī bija 544 eiro, un gada laikā tā pieauga straujāk nekā atalgojums pirms darba nodokļu nomaksas – pieaugums par 9,5%.

Tas esot skaidrojams ar sociālās apdrošināšanas iemaksu darba ņēmēju likmes samazināšanos no 11,0% līdz 10,5%, kā arī ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo summu pieaugumu no šā gada sākuma. Tāpat janvārī mainījās arī valstī noteiktā minimālā alga – no 285 līdz 320 eiro jeb par 12,5%, kas ietekmēja vidējās algas pārmaiņas.

Līdzīgi kā gadu iepriekš arī šogad vidējās algas līmenis visaugstākais bija finanšu un apdrošināšanas darbību nozarē, informācijas un komunikācijas pakalpojumos, enerģētikas nozarē un valsts pārvaldē.

Savukārt zemākais vidējais atalgojums vērojams izmitināšanas, ēdināšanas un citu pakalpojumu nozarēs, izglītībā, mākslas, izklaides un atpūtas nozarē un tirdzniecībā.

Šogad 1.ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu vidējā bruto darba samaksa straujāk augusi finanšu un apdrošināšanas nozarē – par 16,6%, nekustamo īpašumu nozarē – par 10,9% un lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā  – par 10,2%.

Gan finanšu un apdrošināšanas darbību, gan nekustamo īpašumu nozarē samazinājās normālā darba laika slodzē pārrēķināto darbinieku skaits, bet pieauga atalgojuma fonds. Lielākais algoto darbinieku skaita kritums gada laikā bija vērojams arī apstrādes rūpniecībā un transporta un uzglabāšanas nozarē. Lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozarē vidējās darba samaksas kāpumu ietekmēja tieši atalgojuma fonda palielinājums. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti