Krustpunktā

Kas būs šī gada galvenie notikumi?

Krustpunktā

200 miljonu budžeta pieaugums veselības aprūpē neatrisinās visas problēmas

VID vadītāja Ilze Cīrule: Par nodokļu piemērošanu informācija arī VID mājas lapā

VID vēlas fiziskas personas atbrīvot no ienākumu deklarāciju aizpildīšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) administratīvā sloga mazināšanas nolūkā vēlas atbrīvot fiziskas personas no gada ienākumu deklarāciju aizpildīšanas pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atgūšanai. To intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule.

Runājot par nodokļu reformu, kas no 1. janvāra stājās spēkā, Cīrule atzina, ka dienests ievieš un realizē jauno nodokļu politiku. Pieņemot, ka nodokļu likmes tuvāko 3-4 gadu laikā Latvijā nemainīsies,

VID būs iespēja strādāt pie tā, lai mazinātu administratīvo slogu un vienkāršotu nodokļu samaksas procesus dažādiem nodokļu maksātājiem.

"Mēs runājam par to, kāpēc joprojām 20% privātpersonu mums iesniedz gada ienākumu deklarāciju papīra formā. Pēc būtības, mums tas nav vajadzīgs. Jo mums pietrūkst burtiski dažu informācijas gabaliņu.

Mums pietrūkst informācija par ārstu attaisnoto izdevumu čekiem. Mums vajag tikai šos čekus, mums nevajag, lai viņi mums sniegtu visu deklarāciju," atzina Cīrule.

Jautāta, kam būtu jārosina šīs izmaiņas, Cīrule atzina, ka daļa ieceru jau ir iezīmētas vidēja un ilgāka termiņa plānos. Dažas jau "pavisam konkrēti [iezīmētas] gan mūsu, gan Finanšu ministrijas šī gada plānā". "Mēs tiešām strādāsim, lai varētu atteikties no gada ienākumu deklarāciju pieņemšanas no fiziskajām personām," teica VID vadītāja.

VID vēlāk precizēja, ka dienests nevēlas atteikties no gada ienākumu deklarācijām, bet gan strādā pie tā, lai iedzīvotājiem šīs deklarācijas nākotnē pašiem nebūtu jāaizpilda. 

"Patlaban, ieejot elektroniskās deklarēšanās sistēmā, atlasās virkne datu, un iedzīvotājam daļa atmaksājamās summas aprēķinās automātiski. Pagaidām gan atsevišķas pozīcijas automātiskajā aprēķinā nav iekļautas, un iedzīvotājiem tās ir jāievada manuāli, piemēram, jāpievieno čeki par ārstniecības izdevumiem vai interešu izglītību.

Sadarbojoties ar pārējām valsts iestādēm, VID un Finanšu ministrija virzīsies uz to, lai pārskatāmā nākotnē visi nepieciešamie dati ielasītos automātiski," skaidroja VID.

Ja visi nepieciešamie dati ielasītos automātiski, tad fiziskai personai, kas vēlētos atgūt pārmaksāto IIN, sistēmā atliktu vien pārbaudīt informāciju un deklarācijas iesniegšanai nospiest pogu "sūtīt".

"Mēs arī noteikti strādāsim pie tā, kā padarīt daudz vienkāršāku sistēmu, kas saistīta ar nekustamo īpašumu pārdošanu un nodokļu aprēķinu šajos nekustamā īpašuma pārdošanas gadījumos, jo tur ir ārkārtīgi daudz jautājumu un ārkārtīgi daudz neskaidrību," atzina VID vadītāja.

Viņa sacīja, ka tāpat VID strādās pie tā, lai pēc iespējas ātrāk varētu ieviest jauno uzskaites sistēmu, kurā "nebūs nodokļu pārmaksas jāpārskaita no viena konta uz otru kontu, bet būs šis vienotais nodokļu konts, un kur katrs uzņēmums varēs salīdzināt datus ar VID datiem un šie dati sakritīs, jo būs vienoti uzskaites principi".

"Tās ir daudzas lietas, pie kā mēs jau esam sākuši strādāt," teica Cīrule.

Jau ziņots, ka VID līdz 2017. gada vidum bija saņēmis kopumā 798 844 gada ienākuma deklarāciju un 79,3% no tām bija iesniegtas elektroniski. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti