VID vadītāja amatam virzītā Jaunzeme neizpratnē par ilgo ceļu līdz apstiprināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam virzītā Ieva Jaunzeme nesaprot situāciju, kurā pašlaik atrodas - pašreizējā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) ar viņu nav tikusies, jo VID vadītāju amatā vajadzētu apstiprināt jaunajam finanšu ministram, kura vēl nav. Pēc Jaunzemes domām, ierēdnim ir jāpilda likums, nevis jāseko politiķu nomaiņai.

"Iestādei nav vadības no marta. Ir cilvēks, kurš varētu strādāt. Bet mēs gaidām un tirgojamies,"

Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" teica Jaunzeme.

VID vadītāja amata kandidāte uzskata, ka nav nozīmes tam, kuras valdības ministrs viņu ieceļ amatā, jo konkursa komisija noteikusi uzvarētāju.

"Galvenais ir profesionālisms. Un to vajadzētu respektēt,"

uzsvēra Jaunzeme.

Viņa vēlas turpināt bijušās VID vadītājas Ilzes Cīrules sāktās pārmaiņas, jo uzskata, ka VID iepriekšējās vadītājas laikā panākts progress. To teikuši arī uzņēmēji, ar kuriem Jaunzeme runājusi.

Viena no Jaunzemes prioritātēm būs ēnu ekonomikas apkarošana, kura, pēc viņas teiktā, augusi. Šajā darbā, viņasprāt, svarīgi vienoties un runāt ar uzņēmēju organizācijām. Bet pašā sākumā pēc apstiprināšanas Jaunzeme skatītos, kāpēc esošais ēnu ekonomikas plāns nestrādā. Pēc viņas domām, iespējams, vajadzīgs viens konkrēts cilvēks, kurš varētu runāt par ēnu ekonomikas apkarošanu, jo pašlaik tāda nav.

Jaunzeme pieļāva, ka VID iekšienē ir pārāk maz sadarbības - katrs rūpējas par savu mērķu sasniegšanu, nevis vienu kopēju mērķi. Jaunzeme arī gribētu, ka pats iestādes vadītājs varētu noteikt to, kāda ir tās uzbūve.

"Uz vērtībām veidota komanda ir tas, uz ko es vēlētos tiekties," uzsvēra VID vadītāja amatam virzītā Jaunzeme.

KONTEKSTS:

VID ģenerāldirektora amats kļuva vakants pēc tam, kad naktī uz 10. martu negaidīti nomira VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule. Viņa dienestu vadīja kopš 2016. gada novembra. Uz VID vadītāja amatu tika izsludināts konkurss, kurā uzvarēja bijušais Latvijas Televīzijas valdes loceklis Māris Skujiņš, taču viņš savu kandidatūru atsauca pēc tam, kad publiski izskanēja bažas par viņa reputāciju. Skujiņš gan šīs bažas noraidīja, saucot tās par "melu kampaņu".

Augusta vidū Valsts kanceleja izsludināja atkārtotu atklātu konkursu VID ģenerāldirektora amatam. Konkursa komisija otrdien, 20. novembrī, atklāja, ka VID ģenerāldirektora atlases konkursā visaugstāko komisijas novērtējumu ieguva un par konkursa uzvarētāju atzīta Ieva Jaunzeme, kura līdz šim strādājusi Ekonomikas ministrijā, iepriekš sešus gadus vadījusi Konkurences padomi.

Valdības veidošanā mēnesi partijas nespēja vienoties par koalīcijas aprisēm, un Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicināja Jāni Bordānu (Jaunā konservatīvā partija) veidot valdību, taču viņam tas neizdevās. Tad Vējonis aicināja partijas aktīvāk strādāt, lai izveidotu valdību, dodot tām nedēļu laika līdz 26. novembrim. Trīs dienu laikā neviena oficiāla tikšanās netika aizvadīta, kas izraisīja prezidenta neapmierinātību. 26. novembrī Vējonis deva Aldim Gobzemam ("KPV LV") divas nedēļas valdības izveidei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti