Rīta Panorāma

Intervija ar Viju Piziču par Notāru dienām

Rīta Panorāma

"Pēc grāmatas motīviem" režisora Valtera Sīļa režijā DDT teātrī

Intervija ar VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi par

VID vadītāja aicina pārāk nevilkt garumā strādājošo nodokļa parāda atmaksu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai gan plānots ļaut tiem darbiniekiem, kuriem pēc nodokļu reformas izveidojies iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parāds, atmaksāt to līdz 2020. gada 1. decembrim,  nevajadzētu kavēties ar atmaksu, jo par to var aizmirstiem un pēc tam šis datums var pienākt pārāk strauji, LTV “Rīta panorāmai” sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme.

Valdība otrdien plāno izskatīt grozījumus IIN likumā, lai noteiktu pārejas periodu konkrētajai nodokļa maksātāju grupai, kas, iespējams, pirmo reizi iesniedz gada ienākumu deklarāciju un kuriem jāpiemaksā nodoklis par iepriekšējo gadu. 

Jaunzeme intervijā “Rīta panorāmai” norādīja, ka negribētu saukt to par parādu, bet gan par nodokļa piemaksu, un iecerēts, ka personas varēs to izdarīt līdz 2020. gada 1. decembrim, turklāt to varēs maksāt pa daļām.

Taču, ja summa nav liela, “cilvēciski es ieteiktu nevilkt garumā, jo tas aizmirstas”, un 1. decembris var pienākt ātrāk, nekā domāts, pauda Jaunzeme.

Viņa sacīja, ka par nepieciešamību piemaksāt nodokli par aizvadīto gadu cilvēki var uzzināt elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), bet VID arī informēs visus ar e-pastiem un arī ar vēstulēm.  Taču, ja cilvēks nav uzrādījis nekādu adresi saziņai ar valsti un nav sasniedzams, tad var palaist šo svarīgo informāciju garām.

Jaunzeme gan uzsvēra, ka tagad nevienam nav problēmu kļūt par EDS klientu,  sistēmas izmantošana ir ērta un jebkurš var iesniegt gada deklarāciju, gan lai atgūtu pārmaksātos nodokļus, gan uzzinātu, vai nav jāpiemaksā pašam. 

Deklarācijas par aizvadīto gadu var sākt iesniegt  no 1. marta līdz 1. jūnijam.  

KONTEKSTS:

Tie, kuri, pateicoties apņēmībai, aizvadītā gada laikā pratuši uzlabot savus ieņēmumus, tuvākajos mēnešos varētu nonākt nodokļu parādnieku statusā.  Parādā valstij var būt tie, kuri vairākos darbos maksāja 20% nodokli, bet gada ienākumi bija lielāki par 20 004 eiro. Par lielāku summu bija jāmaksā 23% nodoklis, bet no summas, kas pārsniedz šo slieksni, nebija ieturēti vēl 3%.

Parādniekiem ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju un samaksāt starpību. Uzzināt, vai esat valstij parādā, var, aizpildot gada ienākumu deklarāciju, ko varēs iesniegt no 1. marta.

VID precīzi nezina, cik varētu būt parādnieku, aptuvenas aplēses liecina, ka tie varētu būt 60 000 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti