Panorāma

Nepieredzēti liels deklarāciju skaits

Panorāma

Kapseļu bērnunamā gaida pavasari

VID aicina nedaudz nogaidīt

VID vadītāja aicina nesniegt elektroniskās deklarācijas tieši šodien – sistēma var neizturēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS) ir pilnveidota un spēj apkalpot vairāk lietotāju, taču nevajag mēģināt to “testēt” un visiem mesties iesniegt gada ienākumu deklarācijas tieši šodien, 1. martā, sarunā ar Latvijas Radio aicināja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. 

Jaunzeme pastāstīja, ka ienākumu deklarācijas kopumā šogad varētu iesniegt vairāk cilvēku. Kopumā VID ir vairāk nekā miljons klientu, ja visi vienlaikus mēģinātu pieslēgties, neviena sistēma nevarētu apkalpot šādu daudzumu.

Lai gan EDS ir pilnveidota, ja visi reizē šodien centīsies pieslēgties, tā “uzkārsies - kas būs, tas būs”, atzina Jaunzeme.

Viņa aicināja deklarācijas iesniegt pakāpeniski.

Valsts ieņēmumu dienests LTV informēja, ka 1.martā tikai 15 minūtes pēc pusnakts sasniegts jauns rekords - 26 500 vienlaicīgu pieslēgumu, lai iesniegtu gada ienākumu deklarāciju.

Savukārt piektdien plkst. 9 no rīta EDS darbībā jau bija novērojami traucējami, bet līdz plkst. 15 VID bija iesniegtas jau 51 208 deklarācijas.

Tikmēr VID ēkā piektdienas rītā bija daudz mazāk cilvēku, kuri vēlas iesniegt deklarācijas klātienē, nekā tas bija iepriekšējos gados.     

KONTEKSTS:

Gada ienākumu deklarācijas par 2018. gadu VID sāk pieņemt piektdien, 1. martā. Cilvēki, kam deklarācija jāiesniedz obligāti, var to izdarīt līdz 1. jūnijam, savukārt tie, kas to dara brīvprātīgi, var to izdarīt līdz pat 2021. gadam.

Pērn ieviestās nodokļu reformas rezultātā ir ieviesta progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, kā arī būtiski mainītas attaisnoto izdevumu normas, jo var deklarēt lielākus viena gada izdevumus par ārstniecību un izglītību. Daži var saņemt nodokļu atmaksu, bet citiem var rasties nodokļu parāds. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti