VID uzlabo «nodokļu maksātāju reitingu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) divus gadus ir rīks, kas ļauj uzņēmējiem savu biznesu ieraudzīt no vairākiem skatpunktiem, proti, nodokļu maksātāju reitings. Rīks izveidots, lai uzņēmējs var novērtēt, kāds izskatās viņa uzņēmums Latvijas tautsaimniecības kopumā un kāds tas izskatās VID acīs. Dienestā saka, nodokļu maksātāji produktu izmanto kaut vai tādēļ, lai palielītos, ka VID tos novērtējis labi.

VID uzlabo «nodokļu maksātāju reitingu»
00:00 / 02:53
Lejuplādēt
Vienkāršiem vārdiem izsakoties, VID izstrādātais rīks "nodokļu maksātāju reitings" ir uzņēmuma reputācijas novērtētājs. Dienesta ģenerāldirektora vietniece Dace Pelēkā saka, uzņēmēji to izmanto.

 

Ko tas īsti mēra? Tas informē nodokļu maksātājus par viņa saimniecisko darbību raksturojošo rādītāju atbilstību vispārējām ekonomiskajām tendencēm. Motivē sekot nodokļu saistību izpildes disciplīnai. Kā arī vienkārši ir instruments, ar kura palīdzību klientiem un sabiedrībai pierādīt savu reputāciju.

Latvijas Grāmatvežu asociācija valdes locekle Lilita Beķere saka, ka viņai kā uzņēmuma vadītājai šis rīks palīdz.

Reitings ir svarīgs arī tad, kad meklē sadarbības partneri. Tas nav publiski pieejams, bet topošais biznesa partneris var palūgt to uzrādīt, saka Beķere. Viņa atzīst, ka šo rīku nereti lūdz atsūtīt arī starptautiskie sadarbības partneri.

VID, uzklausot uzņēmējus, ir ieviesuši arī vairākus rīka uzlabojumus, stāsta Nodokļu administrēšanas risku vadības daļas vadītāja Natālija Fiļipoviča. "Pārskatu iesniegšanas disciplīna. Šeit mēs sapratām, ka pirmajā posmā mēs paņēmām mazliet par bargu. Un mēs ielikām nelielu toleranci uz īslaicīgiem deklarāciju kavējumiem, jo mūsu statistika pierāda, ka arī labiem nodokļu maksātājiem gadās citreiz nedaudz nokavēt nodokļu pārskatus."

Tāpat, ja nodokļu maksātājiem ir neliels nodokļu parāds, viņš var saņemt labu vērtējumu. Savukārt rādītājā "Darba samaksa" šobrīd tiek vērtēta darbinieku vidējā stundas darba samaksa sadalījumā pa profesijām, bet vidējā mēneša darba samaksa tiks salīdzināta ar vidējo vērtību nozarē atbilstošā reģionā.

Februārī reitinga sistēma papildināta ar divām jaunām sadaļām - "Nodokļu administrēšanas procesu rezultāti" un "Nodokļu deklarēšanas riski".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti