Šodienas jautājums

(Zīmju valodā). Šodienas jautājums: Kā Polija, sadarbībā ar Latviju, turpmāk stiprinās reģiona drošību?

Šodienas jautājums

(Zīmju valodā). Šodienas jautājums: kā mainīt VID attieksmi pret nodokļu maksātājiem?

Šodienas jautājums: kā mainīt VID attieksmi pret nodokļu maksātājiem?

VID tomēr nepiemēros nodokļa uzrēķinu no negodīgiem aizdevējiem cietušajai sievietei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) tomēr nepiemēros iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) uzrēķinu sievietei, kura bija kļuvusi par negodīgu aizdevēju upuri. To Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" atzina VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Viņa sacīja, ka pēc LTV raidījuma "De facto" stāsta par šo sievieti un viņai piemēroto nodokļa uzrēķinu šis gadījums vēlreiz pārskatīts. VID nolemts tomēr nepiemērot nodokļa uzrēķinu un atmaksāt līdz šim nodoklī samaksāto. Tāda pati rīcība sekos divos citos līdzīgos gadījumos.

Pēc Jaunzemes teiktā, konkrētais darbinieks, sakot, ka šajā gadījumā nevar būt izņēmumu un sievietei nekas cits neatliek kā vien samaksāt nodokļa uzrēķinu, neesot nekļūdījies. Viņa kļūda esot bijusi tā, ka viņš par šo konkrēto gadījumu nav sazinājies ar dienesta augstāko vadību.

"Šajā gadījumā mēs pacēlām Augstākās tiesas, Senāta spriedumu. Te varbūt ir tas stāsts par to, cik plaši kurš jurists paskatās uz lietām. Šajā gadījumā, protams, Senāta spriedums nebija par nodokļiem. Tas bija par konkrētā uzņēmuma ļaunprātībām. (..) Tas uzreiz ir pamats atcelt tos [lēmumus par nodokļa uzrēķiniem]," skaidroja Jaunzeme.

KONTEKSTS:

LTV raidījums "De facto" vēstīja par 77 gadus veco Viju Mengoti, kas noslēgusi līgumu ar "Latvijas Hipotēku", domājot, ka aizņemas naudu, ieķīlājot dzīvokli. Taču izrādījies, ka viņa īpašumu pārdevusi par aptuveni trešdaļu no dzīvokļa vērtības, bet pati kļuvusi par nomnieci. Ar tuvinieku palīdzību dzīvoklis atgūts. Īstajā pārdošanas darījumā VID saskatīja kapitāla pieaugumu, par ko jāmaksā IIN.

Likums neprasa maksāt nodokli, ja pārdod savu mājokli, kurā nodzīvots vismaz piecus gadus. Mengotes kundze konkrētajā dzīvoklī dzīvojusi kopš 2000. gada, bijusi deklarēta un visu šo laiku arī maksājusi rēķinus. Taču, tā kā neilgi pirms pārdošanas bija reversās nomas darījums ar "Latvijas Hipotēku", tai skaitā dzīvokli pārrakstot uz viņu vārda, VID uzskatīja, ka dzīvoklis īpašumā ir mazāk nekā piecus gadus.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) iepriekš sodīja "Latvijas Hipotēku" par negodīgu komercpraksi; tā lēmuma pamatotību atzinusi arī tiesa. Taču VID iepriekš norādīja, ka PTAC lēmums nevar būt par pamatu, lai atceltu nodokļu uzrēķinu, un vienīgais, ko var darīt, ir vienoties par parāda atmaksas grafiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti