VID sola nākt pretī plūdu skartajiem uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) piedāvā palīdzēt tiem Latgales, Zemgales un Vidzemes uzņēmējiem, kuri cietuši zaudējumus plūdu dēļ un nevar laikus samaksāt nodokļus.

Likums paredz vairākus risinājumus: ja kavēts nodokļu maksājuma termiņš, var lūgt to sadalīt termiņos vai atlikt līdz gadam. Ja uzņēmumam jau iepriekš izveidojies nodokļu parāds, var lūgt iespēju to nomaksāt trīs gadu laikā. Bet iekrājušos nokavējuma un soda naudu var lūgt dzēst, ja pilnā apmērā tiek samaksāts pamatparāds.

Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa skaidroja, ka „lauksaimniekiem, kuriem nodokļu maksājumu termiņa kavējumi ir radušies saistībā ar lietavu un plūdu radītajiem zaudējumiem, ir iespēja ar motivētu rakstveida iesniegumu vērsties VID ar lūgumu sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz vienam gadam nokavēto nodokļu maksājumu samaksu, ja termiņa kavējums radies nepārvaramas varas rezultātā, proti, ir runa par dabas stihiju”.

“Papildus iesniegumam vajadzētu pievienot VID dokumentārus pierādījumus tam, ka iestājušies nepārvaramas varas apstākļi,” stāstīja VID pārstāve.

Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa
00:00 / 01:39
Lejuplādēt
“Ja cietušās personas nodokļu maksājumus sadalīs termiņos, tām netiks piemērota nokavējuma nauda. Runājot par gadījumiem, kad nodokļu parāds jau ir un VID jau ir uzsācis piedziņas darbības, arī šādās situācijās lauksaimniekiem ir tiesības iesniegt VID motivētu rakstveida iesniegumu, lūdzot VID pieņemt lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi, nosakot nodokļu maksātājam termiņu uz laiku līdz trim gadiem. Tas gan ir iespējams tikai tad, ja lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu nav pieņemts vēlāk kā pirms sešiem mēnešiem, kā arī nodokļu maksātājam nav aktuāls maksātnespējas, tiesiskās aizsardzības vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process,” skaidroja Augstkalne-Jaunbērziņa.

Tāpat Nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai paredzētā atbalsta likums, kas stājās spēkā 22.augustā, paredz iespēju dzēst nokavējuma un soda naudu, ja pilnā apmērā tiek samaksāts pamatparāds. Šim risinājumam var pieteikties no 2017.gada 1.oktobra līdz 2017.gada 31.decembrim. Samaksas gala termiņš var tikt pagarināts līdz 24 mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz 2019.gada 31.decembrim.

Gadījumā, ja kavēts nodokļu nomaksas termiņš, likums paredz, ka VID lēmums par atbalsta veidu jāpieņem 30 dienu laikā. Taču, ņemot vērā plūdu radīto smago situāciju, VID iespēju robežās sola pieteikumus izskatīt divu nedēļu laikā, norādīja Augstkalne-Jaunbērziņa.

Jau ziņots, ka augustā Latgalē piedzīvotas ilgstošas un stipras lietavas, kas bijušas stiprākās valsts austrumos kopš meteoroloģisko novērojumu sākuma. Daudzviet arī applūduši lauki un māju pagrabi. Savukārt upēs ūdens līmenis kāpis par diviem metriem, mazajās upēs gan ūdens kāpums ir beidzies.

Diennakti ilgušās lietavas visplašāk skārušas Latvijas austrumu un ziemeļu daļu. Ziemeļlatgalē pilnībā applūdušas plašas lauku teritorijas un bloķēta satiksme vairākos vietējas un reģiona nozīmes ceļos.

Plūdu radītie zaudējumi lauksaimniekiem varētu sasniegt vairākus miljonus eiro, arī lietavu postīto ceļu sakārtošanai vajadzēs vienu miljonu eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti