Dienas ziņas

Viļakas novadā atbalsta topošos uzņēmējus

Dienas ziņas

20 000 eiro par dižtūjas nozāģēšanu

VID informē par "Brexit" ietekmi

VID seminārā par «Brexit» iedzīvotājus visvairāk interesē ienākumu deklarācijas iesniegšana

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai laikus informētu par izmaiņām, kas iedzīvotājus varētu skart pēc "Brexit", Valsts ieņēmumu dienesta (VID) speciālisti viesojās Cēsīs. Iedzīvotāji gan bija visai kūtri, un semināru galvenokārt apmeklēja tie, kuru ikdienas darbs saistīts ar grāmatvedību un finansēm. Cilvēkus visvairāk interesēja, kāpēc šogad ir tik svarīgi iesniegt ienākumu deklarāciju par aizvadīto gadu.

"Kādas izmaiņas. Esmu pensionāre, piestrādāju, kāda naudiņa drusku nāk. Tāpat attaisnotie izdevumi," stāstīja Alīda. Savukārt apmeklētāja Vita Gacka atklāja, ka viņu biedē - daudzi paliks par nodokļu parādniekiem pašiem negribot. "Tas jau it kā iepriekš bija skaidrs, trakāk tiem, kam nav EDS, kuri ilgus gadus nezinās," sacīja sieviete.

Lai noskaidrotu, vai par aizvadīto gadu ir izveidojies nodokļa parāds, VID speciālisti aicina ikvienu aizpildīt ienākumu deklarāciju. Pērn pēc valstī ieviestās progresīvās iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes nodokļa parāds var veidoties, ja ienākumi bijuši mainīgi, atšķiras no iepriekšējā gada ienākumiem un tie gūti no dažādiem avotiem.

"Iesniedzot algas nodokļu grāmatiņu pie viena darba devēja, tiek piemērota šī mazākā nodokļu likme. Skatoties gada griezumā, ja ienākumu kopējais apjoms pārsniedz noteiktu slieksni, nodoklis jāmaksā lielākā apjomā," skaidroja VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā.

Savukārt ceļotājiem jāatceras, ja Lielbritānija no Eiropas Savienības izstāsies bez vienošanās, no 30. marta, atgriežoties Latvijā no Lielbritānijas, spēkā būs ceļošanas noteikumi, kas attiecas uz trešajām valstīm. 

"Kontroles būs un, atgriežoties no Lielbritānijas, būs jārēķinās ar dažādiem nosacījumiem, kas attiecas uz ceļotājiem un viņu personīgo bagāžu," norādīja VID Muitas pārvaldes vecākā muitas eksperte Marika Salmiņa.

Šādā gadījumā spēkā stāsies daudzuma ierobežojumi akcīzes precēm, kā arī, ceļojot ar lidmašīnu, jaunu, nelietotu preču vērtība personīgajā bagāžā nedrīkstēs pārsniegt 430 eiro.

"Par precēm, kas pārsniedz 430 eiro, nāksies tās atmuitot un maksāt nodokļus. Muitas nodoklis, pievienotās vērtības nodoklis (PVN) un akcīzes nodoklis, ja ir akcīzes preces," uzsvēra Salmiņa.

Saņemot sūtījumus no Lielbritānijā reģistrētiem interneta veikaliem, ja to vērtība pārsniedz 22 eiro, ir jāmaksā PVN, savukārt par nekomerciāliem sūtījumiem, piemēram dažādām dāvanām, ko Anglijā dzīvojošie latvieši nereti mēdz sūtīt radiniekiem, ja to vērtība pārsniedz 45 eiro, jāmaksā muitas nodoklis, PVN un nepieciešamības gadījumā arī akcīzes nodoklis. 

Nākamie semināri notiks Jēkabpilī un Jelgavā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti