Eiro fokusā

Iedzīvotāji Latgalē atbalsta pensiju mantošanas iespēju, bet neuzticas sistēmai

Eiro fokusā

Veikalu atlaides. Cik veikalnieki ir godīgi un kā pircējiem neuzķerties uz krāpniekiem?

Čeku loterija: secinājumi pēc darbības pirmajiem mēnēšiem

VID saistībā ar čeku loterijā pieteiktajiem čekiem veicis deviņas pārbaudes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) līdz šim saistībā ar čeku loterijā reģistrētajiem čekiem veicis deviņas tematiskās pārbaudes, kur atklāti dažāda rakstura pārkāpumi, tostarp saistībā ar kases aparātu izmantošanu un darbinieku algu aprēķiniem.

Sastopas ar dažādiem mītiem

Čeku loterija Latvijā sākās šā gada 1. jūlijā. To organizē Valsts ieņēmumu dienests (VID), un čeku loterijai ir vairāki mērķi. Pirmkārt, ar to pircēji tiek mudināti pieprasīt čekus par precēm un pakalpojumiem. Savukārt VID informāciju par iesniegtajiem čekiem un kvītīm izmanto savā datu analīzē. Līdzīgas čeku loterijas rīko daudzās Eiropas valstīs, arī Lietuvā.

VID pārstāve Evita Teice-Mamaja stāstīja, ka tieši lietuviešu pieredze lieti noderējusi, veidojot loteriju Latvijā. Saeima pieņēma pat īpašu Čeku loterijas likumu. Čeku loterijā var piedalīties ar čeku, kvīti vai biļeti vismaz piecu eiro vērtībā. Čeku var reģistrēt tikai elektroniski vietnē "cekuloterija.lv".  Iedzīvotāju atsaucība līdz šim bijusi liela – katru mēnesi reģistrēts vairāk nekā miljons čeku, kvīšu un biļešu, un uzvarētājus izlozē ar gadījuma skaitļu ģeneratoru. Daži laimētāji tomēr nav pieteikušies.

"Laimīgie uzvarētāji saņem īsziņu savos telefonos, ar kuriem tie reģistrējušies. Pēc tam šie rezultāti tiek publiskoti gan čeku loterijas, gan "Latvijas loto" mājaslapā. Tiem, kam ir naudas balvas vai papildu balvas, jāpiesakās Valsts ieņēmumu dienestā 30 dienu laikā pēc rezultātu paziņošanas. Savukārt tiem dalībniekiem, kuru čeki tiek virzīti gada izlozei, kas notiks nākamgad februārī, ir īsāks termiņš – 14 dienu laikā jāpiesakās.

Sākumā mēs sastapāmies ar dažādiem mītiem. Cilvēkiem bija bažas par to, ka tagad mēs redzēsim un sāksim skaitīt, cik daudz viņš ir iepircies, par kādu summu, un tad sāksim salāgot ar viņa ienākumiem, bet tā noteikti nav.

Tajā brīdī, kad cilvēks reģistrē čeku, viņš vispār sevi nekādā veidā neidentificē. Vienīgais, ko viņš norāda, ir mobilā tālruņa numurs, un tikai tajā brīdī, kad viņš ir laimējis, mēs viņu atpazīstam," stāstīja VID pārstāve. Atbildot uz jautājumu, vai cilvēkam laimesti ir jāreģistrē VID un vai tie tiek aplikti arī ar nodokļiem, Teice-Mamaja sacīja: "Nē, šie naudas laimesti tika iekļauti likumā pie izņēmumiem, papildu nodoklis netiek piemērots. Ja viņš ir laimējis simt eiro, tad viņš tos saņems ar pārskaitījumu kontā.

Loterija palīdz atklāt pārkāpējus

VID pārstāve stāstīja, ka šobrīd saistībā ar čeku loterijā reģistrētajiem čekiem veiktas deviņas tematiskās pārbaudes.

"Bieži vien ir tā, ka cilvēks grib reģistrēt čeku, bet viņš neatrod kādu rekvizītu. Viņam liekas, ka kaut kas nav kārtībā un tad sūta mums e-pastu. (..) Šobrīd veiktas deviņas tematiskās pārbaudes, kur atklāti dažāda rakstura pārkāpumi. Tiek izmantoti tādi kases aparāti, kas īsti nav uzskaitē Valsts ieņēmumu dienestā, dažos gadījumos arī algas nav īsti pareizi darbiniekiem aprēķinātas," klāstīja VID pārstāve.

Vaicāta, kā VID no čeka redz, ka algas nav pareizi aprēķinātas, dienesta pārstāve skaidroja: "Neaprobežojamies ar to informāciju, ko saņemam no čeka.

Mūsu lielajās riska analīzes sistēmās ir visaptveroša informācija, deklarētie dati un tā tālāk. To visu liekot kopā, analizējot, protams, ka tur var ieraudzīt ļoti daudz vērtīgas informācijas arī no kontroles un uzraudzības viedokļa."

Ēnu ekonomikas īpatsvars liels

Latvijā joprojām ir liels ēnu ekonomikas īpatsvars – tas pārsniedz 20% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Lai gan nav nevienas valsts, kurās nebūtu ēnu ekonomikas, labā prakse ir zem 10%. Bankas "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš vērtēja, ka risks tikt pieķertiem čeku loterijā negodīgus uzņēmējus var ietekmēt.

"Ja cilvēki piedalīsies, būs rezultāts. Skaidrs, ka tas risks nodokļu nemaksātājiem tikt pieķertam šādā veidā varbūt nav ļoti liels, bet tas ir pietiekami nozīmīgs.

Svarīgi arī tas, ka tie, kas varbūt vēlas izvairīties no nodokļiem, kaut ko manipulējot ar kases aparātiem, var nonākt VID uzmanības lokā. (..) Cilvēkiem ir iespēja šādā veidā kaut ko laimēt, un viņi arī palīdz valstij un konkurencei šādā veidā," teica ekonomists.

Strautiņš arī uzsvēra, ka jau 1% no IKP, kas nonāk ēnu ekonomikā, ir apmēram 300 miljoni eiro. Ja Latvijā ēnu ekonomika pārsniedz 20%, tad valsts budžetam garām aiziet milzīgi līdzekļi.

"Latvijā iekasēto nodokļu attiecībai pret IKP vajadzētu būt augstākai. Viens, protams, ir paplašināt nodokļu bāzi, likvidējot atvieglotos nodokļu maksāšanas režīmus. Ļoti svarīgi ir labāk iekasēt, un es runāju par lielu naudu. 20% no IKP ir seši miljardi eiro, no kuriem teorētiski varētu iekasēt pusotru, divus miljardus. Visu iekasēt, protams, nekur līdz šim nav izdevies, bet katrs procents no IKP ir apmēram 300 miljoni," atzīmēja ekonomists.

Plānots, ka čeku loterija Latvijā turpināsies arī nākamajā gadā. Mēneša izlozes uzvarētāji var laimēt līdz 10 000 eiro, gada izlozē – līdz 20 000 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti