Panorāma

Plāno veidot "Iespējamo misiju" sociālajā darbā

Panorāma

Labējo ekstrēmistu terora vilnis rietumu pasaulē

Pēc pirmās izlozes – pirmie secinājumi

VID pirmo čeku loterijas mēnesi vērtē kā ļoti sekmīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aizvadītās nedēļas nogalē norisinājās pirmā čeku loterijas izloze. Tajā tika iesniegti vairāk nekā 1,7 miljoni čeku, kvīšu un biļešu. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā pirmo čeku loterijas mēnesi vērtē kā ļoti sekmīgu. Bijušas gan arī kļūmes.

ĪSUMĀ:
 

  • Pirmajā čeku loterijas izlozē iesniegti 1,7 miljoni čeku, kvīšu un biļešu.
  • Tehniskas kļūmes dēļ rezultāti uz neilgu laiku bija redzami pirms to paziņošanas.
  • Daļa čeku loterijā nepiedalījās, jo tajos bija nepareizi dati.
  • Vienkāršot čeku ievadi varētu izmaksāt dārgi, un manuālā ievade palīdz VID noķert negodīgus komersantus.
  • VID: Iedzīvotāju atsaucība ir liela.
  • VID: Secinājumus par uzņēmēju godprātīgumu vēl izdarīt pāragri.
  • Daļa no iesniegtajiem čekiem nav atpazīti, bet tam var būt dažādi iemesli.
  • Rīgas ielās sastaptie Latvijas Radio aptaujātie iedzīvotāji par čeku loteriju pauda atšķirīgus viedokļus.

Sistēmas kļūdas dēļ jau pagājušās piektdienas rītā uz neilgu laiku bija redzami loterijas uzvarētāji, kaut gan oficiāli tie tika paziņoti tikai svētdien. Tāpat dažādu iemeslu dēļ daudzi čeki loterijā nemaz nav piedalījušies. 

"Skaitliski to grūti pateikt. To, ka šādi čeki bija, jā, nav noslēpums, kā jau iepriekš teicām, ir jauna sistēma, cilvēkiem gribas izmēģināt, patestēt, vai izdosies sistēmu apmānīt, tāpēc daļa čeku nekvalificējās, jo kaut kādu iemeslu dēļ bija ievadīti nepareizi, pārspīlēti vai kļūdaini dati," stāstīja VID pārstāve Evita Teice-Mamaja.

Čeku loterijas mājaslapas izstrādātājs, uzņēmums "Mobilly" atzīst, ka teorētiski pastāv iespēja sistēmai jau uzreiz brīdināt cilvēku par kādām neatbilstībām ievadītajos datos, piemēram, ka kases aparāta vai šasijas numurs nav ievadīts pareizi. Taču šādu sistēmas uzlabojumu nepieciešamība jāizvērtē VID.

"Kopumā ir iespējams izstrādāt risinājumu, kas atpazīst čekus, jūs nofotografējat un attēlu atpazīst, bet Latvijas unikāla īpašība ir liela čeku dažādība, un, lai atpazītu tik daudz dažādus čekus, kādi ir pieejami dabā Latvijā, ir nepieciešama pietiekami komplicēta IT risinājuma izstrāde, kas ir pietiekami dārgi," stāstīja "Mobilly" valdes priekšsēdētājs Valdis Bergs.

Tuvākajā laikā VID arī vērtēs vajadzību pēc lietotnes viedtālruņu lietotājiem. Sociālajos tīklos jau izskanējuši aicinājumi čeku reģistrēšanu vienkāršot.

"Tas, ka šobrīd jāievada manuāli, tas kalpo kā labs veids, kas liek cilvēkam čeku rūpīgāk izvērtēt. Un, nenoliedzami, ir bijuši gadījumi, kad cilvēks vada čeku un neatrod kādu no šiem rekvizītiem, un tas mudina viņu, pirmkārt, pamanīt, ka tur kaut kā būtiski pietrūkst. Un tad cilvēki sūta e-pastiski uz čeku loterijas e-pastu vai sūdzību e-pastu, un tādā veidā šie e-pasti nonāk pie mūsu kontroles struktūrvienībām," stāstīja VID pārstāve.

No visiem loterijai reģistrētajiem čekiem tika izlozēta viena naudas balva 10 000 eiro vērtībā, trīs naudas balvas 5000 eiro vērtībā, 50 naudas balvas 100 eiro vērtībā, kā arī 72 Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku balvas - dāvanu kartes, pakalpojumi un dažādas citas lietas.   

VID pirmo čeku loterijas mēnesi vērtē kā ļoti sekmīgu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

“Es gribētu teikt, ka iedzīvotāju atsaucība ir bijusi ļoti, ļoti liela. Ir iesniegti nepilni 2 miljoni vai precīzāk – 1,7 miljoni dažādi čeki, kvītis un biļetes. Uz vakardienu tie jau bija 1,9 miljoni. Ņemot vērā tos rādītājus, kas ir, vēl pieskaitot augusta dienas klāt, tā kā vidēji dienā tika reģistrēti ap 50 000, tad es gribētu teikt, ka iedzīvotāju atsaucība ir ļoti, ļoti liela,” atzina Pelēkā.

Pelēkā arī skaidroja, ka secinājumus par uzņēmēju darbības godprātīgumu pēc pirmās loterijas izdarīt esot pāragri, tomēr jau tagad ir zināms, ka daļa no iesniegtajiem čekiem nav atpazīti.

Pelēkā skaidroja, ka šie čeki, visticamāk, nav atpazīti, jo cilvēki ir kļūdījušies, ievadot datus.

“Ja čeks netiek automātiski atpazīts, tas nozīmē, ka kāds no šiem te kritērijiem – vai nu kases aparāta šasijas numurs vai uzņēmuma reģistrācijas numurs - nav sakrituši VID datubāzēs, bet šeit noteikti ir jāpaskatās, vai tur nav kādas no datu ievades kļūdām,” norādīja Pelēkā.  

Pelēkā norādīja, ka šie neatpazītie čeki loterijā nepiedalās.

Latvijas Radio devās Rīgas ielās, lai noskaidrotu, kāds viedoklis par čeku loteriju ir galvaspilsētas iedzīvotājiem.

Rīgas ielās sastaptie Latvijas Radio aptaujātie iedzīvotāji par čeku loteriju pauda atšķirīgus viedokļus:

“Es domāju, ka tas ir bērnudārzs, tādēļ, ka tas nav nopietni – VID ar tādām lietām nodarbojas. Manuprāt, nav forši.”

“Jā, ir dzirdēts, bet mēs nepiedalāmies.”

“Galvenais, lai ir rezultāti pareizi, patiesi un ticami.”

“Principā iespēja izskaust ēnu ekonomiku, jo tiem čekiem jau būtu jāsakrīt, kas ir iesniegti no uzņēmēja un ko iesniedz patērētājs.”

“Manā uztverē tas ir ļoti veiksmīgs gājiens, kā apkarot tos uzņēmumus, kuri izvairās maksāt nodokļus, līdz ar to – tam sen jau bija jābūt Latvijā.”

“Es domāju, ka tas ir forši, ka cilvēkiem ir jāaizdomājas, ka cilvēkiem ir iespēja savus čekus kaut kur iesniegt, ka tiem ir tālāka jēga, kā tikai nopirkt preci un čeku atstāt kasē. Tu to paņem līdzi un ar to vari tālāk darboties. Valstij labi un pircējiem labi.”

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores vietniece nodokļu jomā Dace Pelēkā skaidroja, ka vēlreiz tiks pārbaudīti tie uzņēmumi, kuru čeki ir uzvarējuši, lai iegūtu pārliecību par čeku atbilstību, tomēr pārbaudes citos uzņēmumos tiks veiktas vien tad, kad būs veikta lielāka analīze par saņemtajiem čekiem.

Pelēkā uzsvēra, ka loterija ir veicinājusi iedzīvotāju iesaisti cīņā pret ēnu ekonomiku.

“Čeku loterija iesaista pašus iedzīvotājus cīņai, jo nav noslēpums, ka bieži vien čeki netiek izsniegti, un pircēji šos čekus neprasīja. Nu tad tagad man pašai ir nācies saskarties ar to, ka kāds no citiem pircējiem paprasa šos čekus pārdevējam,” sacīja Pelēkā.

Nākamā čeku loterijas izloze gaidāma 8. septembrī. Čeku loterijas laimestiem iedzīvotāju ienākuma nodoklis netiek piemērots.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti