VID pieļauj «Gan Bei» slēgšanu; citi uzņēmumi turpina nelikumības ar kases aparātiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Neskatoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas atklāto un skaļu publicitāti ieguvušo nodokļu nenomaksu restorānos "Gan Bei", sabiedriskās ēdināšanas kompānijas joprojām veic nelikumīgas manipulācijas ar kases aparātiem, ceturtdien žurnālistiem norādīja VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņickis.

Viņš minēja, ka VID pēc pērn gada nogalē atklātās manipulācijas ar kases aparātiem "Gan Bei" restorānos arī šogad janvārī veic plaša mēroga pārbaudes Rīgā esošajos sabiedriskās ēdināšanas uznēmumos un visās pārbaudēs ir konstatēti pārkāpumi. "Visur konstatēta kases aparātu sagrozīšana. Viņi ir ņēmuši vērā to, ko esam publiski stāstījuši - slēpuši [pierādījumus] vēl vairāk, lai mēs neatklājam [pārkāpumus]. (..) Dažādas leģendas ir izdomātas, lai mums būtu grūtāk pierādīt viņu atbildību," teica Čerņickis.

Pēc viņa teiktā, pārbaudes janvārī veiktas tikai uzņēmumos ar lielu apgrozījumu.

Vienlaikus viņš atzina, ka tas VID bija pārsteigums, ka arī pēc "Gan Bei" gadījuma komersanti joprojām veic manipulācijas ar kases aparātiem.

Arī VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone atzina, ka atklātie pārkāpumi lielajās ēdināšanas iestādēs janvārī bijis nepatīkams pārsteigums, piebilstot, ka tādējādi nāksies domāt arī par skarbākiem sodiem, tostarp, iespējams, par iestāžu slēgšanu.

"Tik klaju visatļautību un tik pārliecinošu izvairīšanos no nodokļiem vēl nebiju pieredzējusi. Acīmredzot kaut kas nav kārtībā ar veselo saprātu," tā Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja Ināra Pētersone sacīja par restorānu tīklu “Gan Bei”. 

Viņa norādīja, ka  VID saņem informāciju, ka "Gan Bei" restorānos arī pēc pagājušā gada nogalē veiktajām pārbaudēm joprojām tiek pieļauti pārkāpumi.

Petersone uzsvēra, ka VID galvenais mērķis nav aizvērt "Gan Bei" restorānus pavisam, jo tādējādi vairāki iedzīvotāji zaudēs darbu, tomēr, ja pārkāpumi turpinātos, tad tāda iespēja tiek pieļauta.

Valsts ieņēmumu dienests patlaban izskata iespēju slēgt vai nu kādu uzņēmuma struktūrvienību, vai visu tīklu.  

Restorānu tīkla „Ganbei” pieķeršanu krāpnieciskās darbībās ar kases aparātiem, lai izvairītos no nodokļu nomaksas un saviem darbiniekiem varētu izmaksāt aplokšņu algas, Valsts ieņēmumu dienests sauc kā vienu no galvenajiem panākumiem.

Taču VID ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis spiets atzīst: pat neraugoties uz plašo rezonansi gan „Ganbei”, gan, citi uzņēmumi joprojām turpina  krāpnieciskas darbības.

Šogad janvārī ir veiktas deviņas pārbaudes  un visās atklāti pārkāpumi - uzņēmumi aizbildinās ar kases lentu pazušanu vai sadegšanu, taču turpina iejaukties kases aparātu darbībā. VID vēl neesot ieguvis tik lielu pierādījumu apjomu, lai uzņēmumu varētu slēgt administratīvā procesa ietvaros. Taču, tiklīdz tas notiks, tādu iespēju apsvērs. „Ganbei” pārstāvji - SIA „Lage Ko” - komentārus par VID teikto nesniedz. 

 Aģentūra BNS jau vēstīja, ka vairākos restorānos "Gan Bei ", kas izvietoti tirdzniecības centros Rīgā, pērn 10.decembrī veiktas kratīšanas un vairāki no tiem bija slēgti.

VID Finanšu policija skaidro, ka krāpšanās ar nodokļiem ēdināšanas iestādēs notikusi, izmantojot kases aparātus. Uzņēmums, kurš apkalpoja kases aparātus, restorānu pārstāvjiem piegādāja speciālas zibatmiņas, kurās atradās speciāla programmatūra, un ar kuru palīdzību varēja mainīt kases apgrozījumu - proti - cilvēkiem tika izsniegts čeks, taču pievienotās vērtības nodoklis netika samaksāts.

Restorānu " Gan   Bei" īpašniece ir kompānija "Lage Ko", kurai tostarp pieder arī restorāni "Thali", "Grill bārs", "Neo" u.c.. "Lage Ko" vienādās daļās pieder Oļegam Arupam, Irēnai Līcei un Natālijai Pavlovai. Līdzīgs īpašnieku sastāvs kā "Lage Ko" ir arī kompānijai "Lage Ltd", kurai pieder restorāns "Galleria D’arte" - šajā kompānijā īpašnieki bez Arupa, Līces un Pavlovas, kuriem katram pieder pa 30% kapitāldaļu, ir arī Gaļina Karmača (5%) un Indijas pilsonis Dīps Rams Verma (Deep Ram Verma), liecina "Lursoft" informācija. Abām kompānijām ir viena juridiskā adrese.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti