VID pieķer DUS tīklu krāpniecībā ar degvielu; zaudējumi budžetam – 0,4 miljoni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde pārtraukusi noziedzīgu shēmu, kurā iesaistīts reāli Latvijā strādājošs degvielas uzpildes staciju (DUS) tīkls. Pēc sākotnējiem aprēķiniem, trīs mēnešu laikā, veicot nelikumīgus darījumus ar dīzeļdegvielu, valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 400 000 eiro nenomaksātā PVN veidā.

VID pārstāve Evita Teice-Mamaja
00:00 / 01:00
Lejuplādēt
VID informē, ka izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka noziedzīgajā shēmā ir iesaistīts Latvijā reāli strādājošs degvielas tirgotājs ar plašu DUS tīklu, kura nosaukumu VID neatklāj. Tāpat shēmā iesaistīts kāds 2017.gada nogalē reģistrēts Latvijas uzņēmums, kuram piešķirta degvielas vairumtirdzniecības licence un VID izsniegta atļauja īpašā PVN režīma piemērošanai preču importa darījumos.

 

Minētais uzņēmums kopš 2018.gada sākuma Latvijā ievedis un apgrozībā nodevis vairāk nekā divus miljonus kilogramu dīzeļdegvielas.

Par šāda apjoma dīzeļdegvielas importu un realizāciju iekšzemē valsts budžetā būtu jānomaksā PVN vairāki simti tūkstošu eiro apmērā. Konkrētajā gadījumā valsts budžetā nonākuši pāris tūkstoši eiro. 

VID atzīmē, ka krāpniecībā izmantota tipiska PVN shēma, kurā PVN nomaksas pienākums valsts budžetam pārcelts uz faktiski fiktīvu uzņēmumu, kas VID nesniedz nedz paskaidrojumus, nedz darījumus apliecinošus dokumentus. Uzņēmuma reģistrētā amatpersona nav Latvijas rezidents un nemaz nav informēta par faktu, ka ir amatpersona kaut kādā uzņēmumā. Noziedzīgā nodarījuma slēpšanai izmantots arī citā Eiropas Savienības valstī reģistrēts uzņēmums. 

Saistībā ar veiktajām noziedzīgajām darbībām 2018.gada maijā ir uzsākts Kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu samaksas lielā apmērā.

Kriminālprocesa ietvaros šā gada jūnijā VID Nodokļu un muitas policijas amatpersonas veica 22 kratīšanas Rīgā, Rīgas rajonā un Rēzeknē iesaistīto personu birojos, dzīvesvietās, grāmatvedības pakalpojumus sniedzēju dzīvesvietās un birojos, kā arī patiesā labuma guvēja birojā un struktūrvienībā naftas bāzē.

Kratīšanu laikā izņemti dokumenti, datu nesēji, pieejas iesaistīto uzņēmumu EDS sistēmai un citi nozīmīgi izmeklēšanas pierādījumi. Izmeklēšanas darbības veiktas arī Igaunijā; nopratinātas iesaistītās personas un no iesaistītā uzņēmuma darījumu partneriem izņemti darījumu dokumenti.

Uzsāktajā kriminālprocesā šobrīd viena persona ir atzīta par aizdomās turēto un tai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Agrāk šī persona ir izcietusi sodu par noziegumu pret īpašumu.

Izmeklēšana atrodas sākotnējā stadijā un vēl veicams apjomīgs izmeklēšanas darbs, tādēļ VID plašāku informāciju pašlaik nesniedz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti