VID par fiktīviem uzskata 7,8% no tirdzniecības nozares uzņēmumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) par fiktīviem uzskata kopumā 7,8% no tirdzniecības nozares uzņēmumiem, izriet no dienesta sagatavotā nozares analītiskā pārskata.

Šā gada 22.augustā nozarē darbojās 3515 nodokļu maksātāji, kam piešķirta fiktīva uzņēmuma pazīme, kas ir 44,5% no visiem uzņēmumiem ar fiktīva uzņēmuma pazīmi un 7,8% no visiem nozares uzņēmumiem.

Saskaņā ar VID sniegto informāciju, lai nepamatoti palielinātu priekšnodokli un tādējādi no budžeta atmaksājamā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apmēru, pagājušajā gadā PVN deklarācijas priekšnodoklī darījumu partnerus ar fiktīva uzņēmuma pazīmi ir iekļāvuši 1792 nozares nodokļu maksātāji (8,7 % no visiem nozares nodokļu maksātājiem, kas iesniedza PVN deklarācijas) par kopējo summu 534,24 miljoni latu, kas ir 3,9% no visu nozares nodokļu maksātāju priekšnodoklī iekļautās summas.

Pārskatā arī teikts, ka pagājušajā gadā 1178 nodokļu maksātājiem, kas darbojas tirdzniecības nozarē, ir konstatēta nedeklarētā darījumu vērtība (negatīvās starpības) 243,35 miljonu latu apmērā, jo citi nodokļu maksātāji savos pielikumos par priekšnodokļa summām bija iekļāvuši iegādes no tirdzniecības nozares nodokļu maksātājiem par 243,35 miljoniem latu vairāk, nekā tirdzniecības nozares nodokļu maksātāji ir deklarējuši kā kopējo darījumu vērtību.

2012.gadā, salīdzinot ar gadu iepriekš, palielinājies to nodokļu maksātāju skaits, kas nav deklarējuši kopējo darījumu vērtību, bet kam ir priekšnodoklis. 2010. un 2011.gadā bija vērojama tendence samazināties šādu nodokļu maksātāju skaitam, atzīst VID.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti