Labrīt

Meistare Agrita Krieviņa-Siliņa veido grāmatu sēriju "Pastalas Latvijā"

Labrīt

Palīdzība līdzcilvēkiem. Saruna ar brīvprātīgā darba kustības pārstāvi Ilzi Jankovsku

VID vadītāja: Uzņēmumi vairs nevarēs atbrīvoties no parādiem, tikai nomainot nosaukumu

VID noliedz «Tokyo City» darbinieku sociālo iemaksu atņemšanu, lai kompensētu uzņēmuma parādus 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) noliedz SIA "Tokyo city" apgalvojumus, ka notiek vēršanās pret uzņēmuma darbiniekiem, atņemot viņiem sociālās iemaksas 130 000 eiro apmērā, lai tādējādi kompensētu trešo pušu uzņēmumu nodokļu parādus. To Latvijas Radio intervijā sacīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

"Tokyo city" uzskata, ka VID ir vērsies pret visiem uzņēmuma darbiniekiem, kopumā atņemot viņiem sociālās iemaksas 130 000 eiro apmērā, lai tādējādi kompensētu trešo pušu uzņēmumu nodokļu parādus, iepriekš pauda "Tokyo city" kvalitātes kontroles speciāliste Antra Ozoliņa.

Tomēr VID ģenerāldirektore norādīja, ka šis uzņēmums vairākkārt nomainījis nosaukumus, taču gan uzņēmuma vadība, gan visi 250 darbinieki ir tie paši un arī viņu uzkrātie nodokļu parādi saglabājas un ir jānomaksā.

Jaunzeme aicināja uzņēmējus rēķināties ar to, ka vairs nevarēs atbrīvoties no parādiem, tikai nomainot uzņēmuma izkārtni. Jaunzeme to nodēvēja par vēsturiskā taisnīguma iestāšanos. 

Tāpat VID vadītāja atzīmēja, ka darbinieki nepaliks bez sociālajām garantijām.

Jaunzeme atgādināja, ka darba devējiem ir jāsamaksā nodokļi par darbiniekiem līdz 23. datumam. Pēc tam to vērtēs kā parādu. 

Lai atgūtu sociālās iemaksas, "Tokyo city" darbinieki kopīgā vēstulē ir vērsušies pie Valsts prezidenta Egila Levita, premjera Krišjāņa Kariņa (“Jaunā Vienotība”), finanšu ministra Jāņa Reira (“Jaunā Vienotība”), ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (Nacionālā apvienība), Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāja Mārtiņa Bondara (“Attīstībai/Par!”) un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītāja Krišjāņa Feldmana (Jaunā konservatīvā partija), kā arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Latvijas Darba devēju konfederācijas.

Uzņēmuma "Tokyo city" stāsts “ir ar vārdu", kas sākās 2017.gadā, kad uzņēmumā konstatēja aplokšņu algu izmaksu, atzina Jaunzeme. 

KONTEKSTS:

No 6. septembra, darbu pārtraukuši visi "Tokyo City" restorāni un piegādes dienests, ko uzņēmumā skaidroja ar Valsts ieņēmumu dienesta negaidītu vēršanos pret uzņēmumu, piedzenot trīs citu uzņēmumu parādu 10,5 miljonu apmērā no SIA "Tokyo City". 

SIA "Tokyo City" izpilddirektore Gaļina Gaile pavēstīja, ka VID, nespējot piedzīt nodokļu parādus no trim 2019. gadā likvidētajiem uzņēmumiem SIA "Resto Court", SIA "Stollons" un SIA "Restograd", kas Latvijā iepriekš bija analoģiskas franšīzes ņēmēji, nolēmis šo trīs uzņēmumu parādu 10,5 miljonu eiro apmērā nepamatoti piedzīt no SIA "Tokyo City".

13.augustā uzņēmums ir pārsūdzējis VID lēmumu par parāda piedziņu. Dienestam ir jāsniedz atbilde 30 dienu laikā, taču, ja lieta ir pietiekoši nopietna un sarežģīta, dienests var pagarināt izskatīšanu līdz četriem mēnešiem. Tikai pēc tam “Tokyo City” varēs pārsūdzēt VID lēmumu tiesā. 

VID norādīja, ka šo uzņēmumu darbiniekus, mantu un aktīvus ir pārņēmis kāds cits uzņēmums, kas šobrīd turpina saimniekot “Tokyo City” restorānos, bet jau bez nodokļu parādiem. Šo pazīmju kopums ļāvis secināt, ka ir notikusi uzņēmuma pāreja. VID atgādināja, ka dažādos formātos īstenota uzņēmuma pāreja jaunu īpašnieku rokās, vecos uzņēmumus atstājot kā "tukšas čaulas", no kurām valsts, uzņēmuma darbinieki un citi kreditori vairs nevar atgūt līdzekļus, ir prakse, kas izmantota arī pēc pārkāpumiem nodokļu jomā.

Arī pirms vairākiem gadiem raidījums LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” atklāja, ka restorānos tiek maksātas aplokšņu algas. Pēc tam franšīzes uzņēmumiem pastiprinātu uzmanību pievērsa VID.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti