Dienas notikumu apskats

Ministrs: Alternatīvajam skolotāju algu modelim vajadzētu papildus 68 miljonus eiro

Dienas notikumu apskats

Miera sarunās Ženēvā apspriedīs ideju par Sīrijas federalizāciju

VID noliedz bažas par pārmērīgu bardzību pret uzņēmējiem

VID noliedz bažas par pārmērīgu bardzību pret uzņēmējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) domstarpības ar graudu pārstrādātāju “Dobeles dzirnavnieks” un tam veiktais nodokļu uzrēķins jau ir izraisījis uzņēmēju bažas par to, ka vēlme atjaunot reputāciju un pastiprināt cīņu pret ēnu ekonomiku VID darbiniekus varētu pamudināt piekopt nesamērīgi bargu politiku arī pret labticīgiem nodokļu. Tiesa, atbildīgās amatpersonas uzsver, ka šāda prakse netiek piekopta un arī sola sekot līdzi tam, lai tā neieviestos arī nākotnē.

Pretēji uzņēmēju bažām, ka VID salīdzinoši bargā attieksme pret “Dobeles dzirnavnieku” varētu liecināt par apjomīgāku dienesta piekoptās politikas maiņu, atbildīgās amatpersonas uzsver – lai gan dienests nenoliedzami ir noskaņots sasniegt labākus rezultātus, “raganu medības” pret labticīgiem nodokļu maksātājiem netiks pieļautas.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) atzīst – saistībā ar atklātībā nākušajiem VID iespējamajiem darbinieku pārkāpumiem dienestam šobrīd var būt saprotama vēlme sasniegt labākus rezultātus. Tomēr vienlaikus VID dots uzdevums censties būt par uzņēmēju sabiedroto. “Viens no iespējamiem efektiem, ka varbūt ir tāda negatīva publicitāte pār VID kritusi un varbūt ir vēlme uzlabot darbības rezultātus. Bet es nācu no Ekonomikas uz Finanšu ministriju ar domu, ka mēs gribam būt kā institūcija, kas atbalsta uzņēmējus. Ja mazajiem un vidējiem uzņēmējiem ir sajūta, ka viņi tiek vajāti no VID puses, es, protams, to pārrunāšu ar Pētersones kundzi, jo tas nebūtu pieņemams,” sacīja ministre.

Arī VID vadītāja Ināra Pētersone uzsvēra, ka dienests ir centies nodrošināties pret iespēju, ka atbildīgie darbinieki pret nodokļu maksātājiem varētu vērsties ar nesamērīgu bardzību. “Es ļoti ceru, ka nē, jo mums pašiem iekšēji izstrādāti daudzi normatīvie akti. Sīki atrunātas procedūras, parametri, kritēriji, kas un pēc kā seko, kā vērtē. Un otrs ir uzraudzība un iekšējā kontrole – visi lēmumi, neraugoties, ja audita lēmumu paraksta auditors, nekad nevar iziet, ja struktūrvienības vadītājs šo procesu nav uzraudzījis un apstiprinājis, ka tas atbilst likumdošanai un VID administratīvajai praksei,” norādīja Pētersone.

Savukārt, skaidrojot sabiedrībā plašu rezonansi izraisījušo “Dobeles dzirnavnieka” gadījumu, VID uzsvēra, ka nevēlas, lai uzņēmumam piemērotais uzrēķins ietekmētu tā reputāciju. Turklāt vēsturiski ar "Dobeles dzirnavnieku" nekad nav kādas nodokļu problēmas, un arī šajā gadījumā, visticamāk, jārunā par to, cik tālu sniedzas labticīga nodokļu maksātāja atbildība par darījumiem ar piegādātājiem un partneriem.

Mediji iepriekš jau ziņoja, ka VID  apķīlājis visus akciju sabiedrības “Dobeles dzirnavnieks” īpašumus, jo uzņēmuma ir 1,9 miljonu eiro nodokļu parāds.  Savukārt uzņēmumā uzsvēra, ka tam nav nodokļu parādu un tas grasās pārsūdzēt VID pieņemto lēmumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti