VID: Nodokļu krāpnieki arvien biežāk shēmās cenšas iesaistīt jauniešus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Veicot nodokļu kontroles pasākumus un apkarojot noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā, Valsts ieņēmumu dienests (VID) atklājis, ka arvien biežāk dažādās krāpnieciskās darbībās nodokļu jomā tiek iesaistīti ne tikai trešo valstu pilsoņi, bet arī Latvijā dzīvojoši jaunieši, informēja dienestā.

VID rīcībā esošā informācija liecina, ka vairumā gadījumu noziedzīgo nodarījumu organizatori krāpnieciskajos darījumos cenšas iesaistīt jauniešus vecumā no 18 gadiem, pat vecāko klašu skolēnus, kuri vēlas nodrošināt sev pietiekamus iztikas līdzekļus studijām, dzīvesvietas apmaksai, brīvā laika pavadīšanai un citām sadzīviskām vajadzībām.

Pamatā tas ir saistīts ar to, ka šajā vecumā jaunietis jau ir saņēmis attiecīgos personu apliecinošos dokumentus un ir tiesīgs patstāvīgi veikt dažādas juridiskas darbības, kas nepieciešamas, piemēram, uzņēmumu dibināšanai, valdes locekļu amata ieņemšanai, dažādu dokumentu parakstīšanai, pilnvaru izsniegšanai, kā arī virkni citu darbību. Tas visbiežāk arī tiek izmantotas, lai noziedzīgā nodarījuma organizatori varētu īstenot savus nodomus valsts ieņēmumu jomā.

Iesaistot jauniešus savās nelikumīgajās darbībās, noziedzīgo nodarījumu organizatori neatklāj šo darbību patiesos mērķus un būtību, ļaunprātīgi izmanto jauno cilvēku zināšanu, izpratnes un pieredzes trūkumu juridiskajā un finanšu jomā, kā arī prasmīgi manipulē ar jauniešu vēlmi gūt šķietami vieglu peļņu vai citus materiālos labumus par it kā nenozīmīgiem pakalpojumiem. Tāpat jaunieši tiek apzināti maldināti, slēpjot no viņiem nolūkus vai arī nepatiesi apgalvojot, ka viņu veiktajām darbībām nevar tikt piemērota nekāda atbildība un tām nebūs negatīvu tiesisku seku, norāda ieņēmumu dienestā.

VID konstatētajos gadījumos jaunajiem cilvēkiem visbiežāk tiek uzticēti tādi “pienākumi” kā ieņemt valdes priekšsēdētāja vai valdes locekļa amatu fiktīvā uzņēmumā vai izteikts piedāvājums nodibināt jaunu uzņēmumu, lai to izmantotu krāpniecisku darījumu deklarēšanai. Visbiežāk jauniešiem tiek teikts, ka viņiem nekas nebūs jādara, tikai jāparaksta daži dokumenti, ar kuru saturu tiem parasti netiek dota iespēja iepazīties un to būtība netiek izskaidrota.

Taču, atklājot šādus gadījumus, VID ir tiesības sākt uzņēmuma nodokļu parādu piedziņu no tā valdes locekļiem, kā arī piešķirt valdes loceklim riska personas statusu. Riska personas statusu piešķir arī personai, kura piekrīt ieņemt valdes locekļa amatu bez nolūka veikt komercdarbību.

Tādējādi atbildība par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un nepatiesu informāciju saturošu deklarāciju iesniegšanu tiek novelta uz jauno komercsabiedrības amatpersonu.

Turklāt šai personai tiek radīti šķēršļi dibināt pašai savu reāli darbojošos uzņēmumu nākotnē, jo ir jāveic sarežģītais pienākums – jāpierāda neatbilstība riska personas statusam. 

Tāpat, iesaistoties nodokļu izkrāpšanā, persona var tikt saukta pie kriminālatbildības par krāpšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, brīdina dienests.

Tāpēc VID aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju ļoti uzmanīgi izturēties pret dažādiem aizdomīga rakstura piedāvājumiem un informēt par tiem VID vai arī tiesībsargājošās iestādes, jo pat neapzināta iesaistīšanās dažādās krāpnieciskās darbībās var radīt nopietnas tiesiskas sekas ilgtermiņā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti