De Facto

"Rīgas satiksmes" nauda aiziet Bemhena līdzgaitnieka biedrībai

De Facto

Dzērienu depozīta sistēmai grib piedāvāt vēl jaunus variantus

Apķīlā Meroni kontrolētas kompānijas kontus

VID nobloķē Meroni pārvaldītā «Latvijas naftas tranzīta» kontus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) noteicis nodrošinājumus Rūdolfa Meroni kontrolētajam “Latvijas naftas tranzītam” (LNT). To skaitā apķīlāti gandrīz 8 miljoni eiro kompānijas bankas kontā, uzzinājis LTV raidījums “De facto”.

VID ne vien iesaldējis kontā esošo naudu, bet arī aizliedzis LNT izmantot kontus citās kredītiestādēs.

VID pašlaik veic kompānijā auditu un kā nodrošinājumus aprīļa sākumā noteikusi arī aizliegumus izmaiņu veikšanai komercreģistrā un ķīlu reģistrēšanai.

Veic ienākuma nodokļa auditu

LNT domstarpības ar VID sākās pirms diviem gadiem. Nodokļu inspektori sāka aizrādīt, ka LNT nesniedz gada pārskatus. LNT atrunas nepalīdzēja, un pērn uzņēmuma valdes locekļus sodīja ar visai simboliskiem naudas sodiem – 280 eiro. Viņi sodus pārsūdzēja. Tiesa valdes loceklim Jānim Hāzem to samazināja līdz 200 eiro, bet viņš lēmumu pārsūdzēja vēlreiz. 

LNT gada pārskatus nav iesniedzis joprojām. Jau iztrūkst pārskatu par trim gadiem.  Tādēļ VID iniciēja uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu. Tomēr šis process pašlaik ir piebremzēts, jo kompānijai veic ienākuma nodokļa auditu, liecina “De facto” rīcībā esoša informācija.

LNT rakstījis sūdzības gan finanšu ministram Jānim Reiram (“Jaunā Vienotība”), gan VID ģenerāldirektorei Ievai Jaunzemei.

LNT pat izteikusi versiju, ka auditā iesaistītie VID darbinieki rīkojas ļaunprātīgi, vēršoties pret LNT.

VID audita gaitu raidījumam “De facto” nekomentē, jo likums dienestam aizliedz runāt par atsevišķiem uzņēmumiem. Ministrijā raidījumam atbildēja, ka iesniegums nodots izvērtēšanai ekspertiem.

Iespējams, interesējas par naudu no “Ventspils naftas”

Pēdējais LNT pārskats iesniegts 2015. gadā. Tajā rakstīts, ka uzņēmuma galvenais uzdevums ir bijis turēt “Ventspils naftas” akcijas akcionāru interesēs. Taču 2015. gadā LNT šīs akcijas par 80 miljoniem eiro pārdeva starptautiskai kompānijai “Vitol”.

Neoficiāla informācija liecina, ka VID citstarp interesējas, kā tērēta nauda par pārdotajām “Ventspils naftas” akcijām.

“De facto” jau iepriekš izpētītais norāda, ka šie līdzekļi - vai daļa no tiem - izmantoti, lai iegādātos akcijas LNT māteskompānijā “Ventbunkers”. Darījuma struktūra, iespējams, bija sekojoša: Meroni kontrolē esošais LNT aizdeva par akcijām saņemto naudu kompānijai “London Industry”, kuras direktors ir Meroni, lai tā izpirktu Olafa Berķa, Igora Skoka un Genādija Ševcova akcijas “Ventbunkerā”. Tas ļāva ar Meroni saistītai kompānijai iegūt kontroli vēl pār 3/7 daļām no “Ventbunkera” pīrāga.

Par laika periodu, kas aptver arī šo visai sarežģīto darījumu, LNT nav iesniegusi gada pārskatus.

Jau daudzus mēnešus Meroni izvēlas klusēšanas taktiku. LNT valdes loceklis Aivars Gobiņš lūdza “De facto” nosūtīt jautājumus par ieņēmumu dienesta auditu, bet atbildes uz tiem nav saņemtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti