VID no uzņēmumiem-shēmotājiem piedzīs vecos nodokļu parādus 10 miljonu eiro apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieņēmis lēmumu par nodokļu maksājumu piedziņu vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā. Šīs nodokļu saistības tiks piedzītas no vairākiem Rīgā strādājošiem uzņēmumiem, kas īstenoja tā saukto uzņēmuma pāreju – komercsabiedrībā izmantojamos resursus pārnesa uz citu komercsabiedrību, turpinot iepriekš veikto saimniecisko darbību, bet jau bez parādu saistībām, informēja VID.

VID, veicot nodokļu administrēšanas pasākumus, ir konstatējis uzņēmumu pāreju starp vairākiem Rīgā strādājošiem uzņēmumiem. Ņemot vērā, ka konstatēto faktu kopums apliecina, ka laikā no 2017. gada 22. novembra līdz 2018. gada 30. aprīlim notikusi uzņēmumu pāreja, pieņemts lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu bezstrīda kārtībā vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā.

Dienestā skaidroja, ka uzņēmuma pāreja ir komercsabiedrībā izmantojamo resursu (darbinieku, mantas/aktīvu, u.c.) pārnešana uz citu komercsabiedrību, turpinot iepriekš veikto saimniecisko darbību, bet jau bez parādu saistībām. Faktiski uzņēmumu pāreja ir visu uzņēmumā ietilpstošo lietu un vērtību pāreja citas komercsabiedrības īpašumā vai lietošanā, kuras ir nepieciešamas patstāvīgās saimnieciskā darbības turpināšanai, saglabājot iepriekšējo identitāti.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme norāda, ka iepriekš Latvijā daudzus gadus ir tikusi pieļauta nodokļu saistību pret valsti nepildīšana, izmantojot vienkāršu shēmu: vispirms netiek pienācīgā apjomā veikti nodokļu maksājumi, kā arī sociālās apdrošināšanas iemaksas par darbiniekiem, bet tad – it kā mainīts uzņēmuma īpašnieks, tādējādi atbrīvojoties no nodokļu saistībām.

“Jau vairāk nekā divus gadus VID izmanto visas normatīvajos aktos dotās iespējas, lai vērstos pret šādām uzņēmumu pārejām, nenokārtojot saistības ar valsti un saviem strādājošajiem.

Tiem shēmotājiem, kuri ir iecerējuši šādi nopelnīt, jārēķinās, ka vairs tas nav iespējams," uzsvēra VID vadītāja.

Konstatējot uzņēmuma pāreju un ņemot vērā Komerclikumā noteikto solidāro atbildību, uzņēmuma nodevēja nenomaksātais nodokļu parāds tiek piedzīts arī no uzņēmuma ieguvēja, pieņemot lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu.

Saskaņā ar likumu “Par Valsts ieņēmumu dienestu” uzņēmums lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu var apstrīdēt VID ģenerāldirektoram septiņu dienu laikā no tā paziņošanas dienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti