VID nesodīs pret savu gribu par parādniekiem kļuvušos strādājošos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Saskaņā ar svaigākajiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem nodokļu parāds ir izveidojies vairāk nekā 35 000 iedzīvotāju un tā summa pārsniedz 3 miljonus eiro. VID vietniece Dace Pelēkā iepriekš solīja, ka iedzīvotāji, kas pret savu gribu kļuvuši par nodokļu parādniekiem, par to netiks sodīti.

„Cilvēki nesaņems sodu. Šis ir pirmais gads. Cilvēkiem ir jāiepazīst sistēma. Mēs šīs deklarācijas pieņemsim, atgādināsim par tālākajiem soļiem, bet nekādas soda sankcijas no Valsts ieņēmumu dienesta puses noteikti nesekos,” solīja Pelēkā.

VID nesodīs pret savi gribu par parādniekiem kļuvušos strādājošos
00:00 / 01:11
Lejuplādēt

Likuma grozījumus, kas paredz teju līdz nākamā gada beigām pagarināt termiņu pēc nodokļu reformas radušos nodokļu parādu nomaksai, Saeima skatīs steidzamības kārtā. Ceturtdien, 14.martā, likumprojekts jau atbalstīts pirmajā lasījumā.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta prognozēm, nodokļu piemaksas varētu būt jāveic pat vairākiem desmitiem tūkstošu iedzīvotāju. Šo piemaksu jeb parādu apmērs svārstās no dažiem centiem līdz pat vairākiem simtiem.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars uzsvēra – termiņa pagarinājums nenozīmē, ka izveidojušies parādi tiks norakstīti.

„Tas nebūtu pareizi. Jautājums ir par nodokļu parādu atlikšanu uz noteiktu laiku – 2019. gada 1. decembri, līdz kuram būtu jānorēķinās par šo parādu,” sacīja Bondars.

Saeima grozījumus skatīs steidzamības kārtā, taču deputātiem ir tiesības iesniegt likumam savus priekšlikumus. Viena no idejām ir „atlaist” tos nodokļu parādus, kas ir pavisam niecīgi.

„Ir jau kaut kāds saprātīgais apjoms, līdz kuram nevajadzētu cilvēkus aiztikt, mēģinot no viņiem kaut ko piedzīt. Bet, ja šis parādu apjoms ir mērāms eiro, nevis centos, tad, protams, mums ir pienākumi pret valsti un viens no tiem ir maksāt nodokļus,” sacīja Bondars.

 Tiesības samaksāt izveidojušos parādu līdz nākamā gada decembrim gan būs tikai tiem iedzīvotājiem, kuru gada ienākumi nepārsniedz 20 004 eiro un kuriem nodoklis ieturēts ienākuma izmaksas vietā. Tāpat šis termiņa pagarinājums neattieksies uz saimnieciskās darbības veicējiem.  

KONTEKSTS:

Gadu pēc nodokļu reformas nepatīkams pārsteigums var sagaidīt tos, kuri pērn atgriezušies darbā pēc ilgākas pauzes vai arī vairākos darbos kopā nopelnījuši virs 20 000 eiro. Neprecīzi prognozēta neapliekamā minimuma vai pilnībā nesamaksāta IIN dēļ var gadīties, ka VID jums drīzumā piestādīs rēķinu par nodokļu starpību.  

VID iepriekš nebija precīzas informācijas, cik cilvēkiem šāds nodokļa parāds varētu būt izveidojies. Dienestā gan atzina, ka saskaņā ar aptuvenām aplēsēm nodokļa parāds varētu būt aptuveni 60 000 cilvēku.

VID sola neatprasīt parādus līdz 5 eiro. Bet iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parāda samaksas termiņu līdz 2020. gada decembrim pagarinās mazo un vidējo algu saņēmējiem, kuriem nav bijuši lieli ienākumi un kuri nenodarbojās ar saimniecisko darbību. Savukārt lielāko ienākumu guvušajiem nodokļa piemaksa būs jāsamaksā līdz šī gada beigām, vai arī jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā, lai problēmu gadījumos meklētu individuālu risinājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti