Aktuāli

PTAC direktore par mobilo sakaru pakalpojuma cenām

Aktuāli

LR korespondents Artjoms Konohovs par Mančesteras sprādzienu

Kases aparātu reforma iestrēgusi; VID nepiekrīt termiņa pagarināšanai

VID lolotā kases aparātu reforma iestrēgusi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Saeimas Tautsaimniecības komisija gatavojas vērsties Finanšu ministrijā ar aicinājumu pagarināt kases aparātu reformas ieviešanai atvēlēto pārejas periodu. Gan kases aparātus apkalpojošie dienesti, gan to atbilstības novērtēšanā iesaistītie speciālisti atzīst, ka ar piecām nedēļām, kas atlikušas līdz 1. jūlijam, kad tirdzniecībā būtu jāsāk izmantot jaunajām prasībām atbilstošie kases aparāti, nepietiek visu prasībām neatbilstošo aparātu nomaiņai pret jauniem.

Līdz 1. jūlijam, kad, atbilstoši patlaban spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, lielai daļai mazumtirdzniecības uzņēmumu ir jāsāk lietot jaunām prasībām atbilstoši kases aparāti, ir atlikušas tikai dažas nedēļas.

Kases aparātu reformu paredz 2014. gadā pieņemti Ministru kabineta noteikumi un formāli jaunajām prasībām atbilstošos kases aparātus un kases sistēmas uzņēmējiem ir jālieto jau no šā gada 1. janvāra.

1. jūlijā beidzas pārejas periods, kad visiem kases aparātiem jau būtu jābūt nomainītiem. Tomēr realitāte ir cita – pagaidām par atbilstošiem jaunajām prasībām atzīti tikai daži kases aparātu modeļi.

Aparātu atbilstības izvērtēšana uzticēta divām auditorkompānijām – "KMPG Baltic" un "Ernst&Young", kuras projektu vadītājs Ivo Ivanovs sola, ka divu-triju nedēļu laikā tiks pabeigta vēl vairāku aparātu atbilstības novērtēšana.

"Uz šo brīdi mums ir iesniegtas pārbaudei aptuveni piecas kases sistēmas no dažādiem ražotājiem, kādi seši hibrīdkases aparātu modeļi un viena specializētā iekārta. Šiem te, kas ir iesniegti mums uz pārbaudi, rezultāts – pozitīvs vai negatīvs – būs līdz jūnija sākumam," klāsta Ivanovs.

Latvijas Kases aparātu un sistēmu apkalpojošo dienestu, tirgotāju un ražotāju asociācijas vadītājs Ritvars Ziders, kura pārstāvētās kompānijas "CHD" aparāti ir vienīgie, kas patlaban atzīti par atbilstošiem jaunajām prasībām, uzsver, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reģistrētie aparāti ir piemēroti tikai salīdzinoši nelielu uzņēmumu vajadzībām. Viņaprāt, tas ir pamatots iemesls pārejas perioda pagarināšanai.

"Tas, kas ir nosertificēts, es teikšu tā, tie ir kalkulatora līmeņa aparāti, kas arī tika sertificēti nevis vienas vai divu nedēļu laikā, bet sākot no jaunā gada līdz 1. maijam. Varat paskaitīt, cik pagāja laiks.

Mums vajadzētu vismaz pusgadu, lai mēs varētu startēt ar sertificētām iekārtām, nekrāmējoties ar to, ar ko mēs krāmējamies šobrīd. Tad mums būtu gatavi produkti, ar kuriem vēl ir jāaprīko visa valsts. Es pat teiktu, ka gads būtu ideāli," atzīst Ziders.

Situācija, kurā lielāki tirdzniecības uzņēmumi pat gribot nespēj izpildīt jaunās prasības, jo to vajadzībām piemēroti kases aparāti tirgū vienkārši nav pieejami, esot izveidojusies tādēļ, ka kases aparātu ražotāji vadījušies no 2014. gadā pieņemto noteikumu prasībām, bet tagad VID izvirzījis vēl citas.

"Tie paši Ministru kabineta noteikumi, kas visiem ir kalpojuši kā priekšraksts, darbojas tikai daļēji. Valsts ieņēmumu dienests saskata, un tur ir zināma loģika, ka vajadzētu vēl kaut ko drošības nolūkos, vajadzētu vēl kaut ko un vēl kaut ko. Tas šobrīd ir kā uzstādījums. Juridiski mēs to noteikumos nesaskatām, bet skaidrs, ka, uztaisot sistēmu tikai atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, tā neder Valsts ieņēmumu dienestam.

Mēs, kas esam saražojuši kases sistēmas, esam iestrēguši un tālāk netiekam, jo ir nākušas jaunas vēlmes un ieceres, un mēs arī nesaprotam, ko īsti no mums prasa," teica Ziders.

To par vienu no iemesliem, kādēļ kases aparātu atbilstības novērtēšanas process krietni vien buksē, nosauc arī Ivanovs no "Ernst&Young".

"Ir atšķirīga izpratne bijusi starp apkalpojošiem dienestiem, kases aparātu ražotājiem un Valsts ieņēmumu dienestu par Ministru kabineta noteikumu Nr. 95 punktu piemērošanas interpretāciju. Strīdīgais punkts apraksta, kā kases sistēmai ir jāsadarbojas ar integrētu informācijas sistēmu, piemēram, jebkuru citu grāmatvedības sistēmu, kas nosūta savus datus, lai tos reģistrētu kases sistēmā. Šī interpretācija atšķiras un īsts kompromiss nav panākts līdz pat šim brīdim. Tas viss šo procesu ir ļoti spēcīgi iekavējis," teica Ivanovs.

No VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktora pienākumu izpildītājas Ineses Bindemanes teiktā izriet, ka nodokļu administrācija nav gatava piekāpties un vērsties valdībā ar ierosinājumu pagarināt pārejas periodu.

"Tomēr ir jāņem vērā augstais ēnu ekonomikas līmenis nozarē – aptuveni 25% no mazumtirdzniecības nozares tiek uzskatīti par tādiem, kas atrodas ēnu ekonomikā. Līdz ar to budžetā netiks iekasēta nauda, jo kases aparāti ir viens no instrumentiem, ar kuriem nodrošina visu ieņēmumu reģistrāciju un uzskaiti, lai no viņiem tiktu samaksāti nodokļi. Neieviešot jaunos kases aparātus, mēs dienā zaudējam aptuveni pusmiljonu nodokļos, bet gadā tie ir jau 200 miljoni," teica Bindemane.

Tikmēr Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (Nacionālā apvienība) paziņojis, ka komisija vērsīsies Finanšu ministrijā ar lūgumu pagarināt pārejas periodu vismaz līdz laikam, kad uzņēmējiem būs pieejami vairāku piegādātāju piedāvāti kases aparāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti