VID izmeklē izvairīšanos no nodokļu nomaksas un «aplokšņu algas» autoservisā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde uzsākusi kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un “aplokšņu algu” izmaksu. Nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli (PVN), iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, pēc sākotnējiem aprēķiniem valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 138 000 eiro apmērā, informēja VID.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde Rīgā veica septiņas kratīšanas kriminālprocesā iesaistītā autoservisa telpās, personu dzīves vietās un transporta līdzekļos.

Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti skaidras naudas līdzekļi, kā arī citi kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – kases sistēma, darba laika uzskaites tabeles, datori un datu nesēji. Tie tiks analizēti turpmākajā kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas gaitā.

Veicot sākotnējās pirmstiesas izmeklēšanas darbības, tika noskaidrots, ka uzņēmums laikā no 2019. gada marta līdz decembrim par sniegtajiem pakalpojumiem nav izsniedzis darījumu apliecinošus dokumentus, grāmatvedības reģistros nav uzskaitījis darba algas un ir neoficiāli izmaksājis neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu skaidrā naudā septiņiem  uzņēmumā reģistrētajiem darbiniekiem. Uzņēmums nodokļu administrācijai arī sniedza nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba algām.

Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 218. panta otrajā daļā (par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, ja to izdarījusi organizēta grupa) un 217.1 pantā (par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu) paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Divas persona ir atzītas par aizdomās turētām, un viņām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Lai tiktu risināti mantiskie jautājumi, juridiskai personai tika piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis, kā arī uzlikts arests automobilim un uzņēmuma kapitāldaļām.

Valsts ieņēmumu dienests arī norāda, ka cīņa ar “aplokšņu algām” ir viena no šā gada prioritātēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti