VID: Iestādes gatavojas izmaiņām nodokļu sistēmā; apziņošanas rīks par sociālajām iemaksām būs gada otrajā pusē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Apziņošanas sistēma uzņēmējiem par minimālo sociālo iemaksu veikšanu sagaidāma rudenī, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve Dace Pelēkā.

Viņa informēja par dienestu gatavību nodokļu izmaiņām no 1. jūlija, kad stāsies spēkā prasība darba devējam un pašnodarbinātajiem veikt minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu 170 eiro par visiem darbiniekiem.

VID: Iestādes gatavojas izmaiņām nodokļu sistēmā
00:00 / 00:44
Lejuplādēt
"Līdz 20. decembrim Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās sociālās iemaksas darba devējiem par šī gada trešo ceturksni. Iemaksas rēķinās, pamatojoties uz informāciju no darba devēju un pašnodarbināto ziņojumiem. Secīgi vienas darba dienas laikā pēc tam, kad VID pēc 20. decembra būs no aģentūras saņēmis informāciju par aprēķinātajām minimālajām iemaksām, mēs darba devējus par to informēsim elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS)," sacīja Pelēkā.

Viņa norādīja, ka līdz nākamā gada 23. martam darba devējam no saviem līdzekļiem šīs aprēķinātās minimālās iemaksas būs jāizpilda.

Vienlaikus darba devēju un uzņēmēju organizācijas turpina uzstāt, ka Covid-19 krīzes laikā šāda obligāto sociālo iemaksu sistēma būtu ieviešama pakāpeniski.

KONTEKSTS:

Saeimas rudenī pieņemtās izmaiņas likumos paredz, ka no 1. jūlija būs jāmaksā obligātās minimālās sociālās iemaksas. Visiem vispārējā režīmā nodarbinātajiem sociālajās iemaksās jāmaksā vismaz 170 eiro mēnesī. Ar 2021. gada 1. jūliju pašnodarbinātajām personām ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātā iemaksa (VSAOI) pensiju apdrošināšanai 10% apmērā (līdzšinējo 5% vietā).

Minimālās iemaksas nosaka par ceturksni, un tās jāmaksā no trīs minimālajām algām – 1500 eiro ceturksnī. Ja persona ir nodarbināta pie vairākiem darba devējiem vai arī vienlaikus ir darba ņēmējs un pašnodarbinātais, tad ienākumus summēs, lai noteiktu, vai tie sasniedz minimālo obligāto iemaksu objektu.

Ja darba ņēmējam vai darba ņēmējam, kurš vienlaikus ir pašnodarbinātais, summētais ienākums, no kura nomaksāts sociālais nodoklis, ir mazāks par 1500 eiro, obligātās iemaksas no saviem līdzekļiem piemaksās darba devējs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti