Dienas ziņas

Neierasti agri kartupeļu stādījumos Kolorādo vaboles

Dienas ziņas

Dienas ziņas

VID vēlas pārtraukt čeku loteriju

VID iesaka pārtraukt čeku loteriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Čeku loterija, visticamāk, notiks vien līdz šā gada beigām. Valsts ieņēmumu dienests (VID) ieteicis Finanšu ministrijai loterijas rīkošanu pārtraukt, pirms tā nav sākusi nest zaudējumus. Loterijas dalībnieku skaits ir ievērojami sarucis un aizvien samazinās. Taču kopumā loterijas rīkošanu dienests vērtē ar pluszīmi.

VID sākot čeku loteriju, pirms nepilniem trim gadiem tajā piedalījās  vairāk nekā 110 tūkstoši cilvēku. Šā gada aprīlī to bija gandrīz trīs reizes mazāk – 35 tūkstoši. Lai gan dalībnieku skaits laika gaitā ir sarucis, VID ir pārliecināts, ka tieši čeku loterija ļāvusi valstij gūt ieņēmumus, kuri citādi budžetam būtu gājuši secen.

"No informācijas, ko mēs iestādē saņemam, to analizējot, mēs esam varējuši atklāt gadījumus, kad uzņēmēji nav deklarējuši nodokļus, pilnībā attiecīgi nav nomaksājuši, konstatēt pārkāpumus, kas ir devis pienesumu valsts budžetā. Piemēram, pagājušajā 2021. gadā tie ir bijuši 2,53 miljoni," pastāstīja VID Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inita Kabanova.

Pirms gada ieņēmumu dienests sāka veidot loterijas tematiskos pasākumus, tādā veidā palielinot uzraudzību noteiktām nozarēm. Piemēram, pašlaik un līdz jūnija beigām var iesniegt pirkuma dokumentus, ja iegādāta automašīna, tās rezerves daļas vai veikts auto remonts. Tiek arī pieņemti čeki, ja mazumtirdzniecība notikusi, izmantojot pastu vai interneta veikalos. Savukārt sākot no jūlija, uzsvars tiks likts uz atpūtas nozari. Līdz gada beigām loterija vēl notiks. Ik mēnesi var pretendēt uz balvām, no kurām lielākā ik mēnesi ir 10 tūkstoši. Bet gada balva ir 20 tūkstoši eiro.

Kopš loterijas sākuma VID 1600 reižu lēmis par laimestu izmaksu. Līdz šim laimestos izmaksāts 1,138 miljoni eiro.

KONTEKSTS:

2019. gadā Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzsāka čeku loteriju. Tās galvenais mērķis – pieradināt cilvēkus par pirkumiem un pakalpojumiem prasīt čekus un kvītis, vienlaikus tas ļautu samazināt ēnu ekonomiku valstī. Vēlāk ieviesta arī nozaru izloze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti