VID ģenerāldirektore: Pārkāpumi autoplačos - ļoti rupji un nopietni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts nodokļu ieņēmumi (VID) pēc pirmajiem septiņiem gada mēnešiem par 27 miljoniem atpaliek no plāna, trešdien paziņoja VID. Visvairāk no plāna atpaliek pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi, taču plānu pārsniedzis ir akcīzes nodoklis. Dienests tikmēr turpina cīņu ar nodokļu nemaksātājiem, pēdējā laikā īpašu uzmanību pievēršot lietoto automašīnu tirgotājiem.

Šā gada nodokļu ieņēmumu plāns paredz iekasēt par aptuveni 220 miljoniem eiro vairāk nekā pērn. Vērtējot septiņu mēnešu rezultātus, VID plāns nodokļu ieņēmumu ziņā netiek izpildīts par aptuveni 27 miljoniem.

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone norāda, ka galvenie iemesli esot jāmeklē ārējos apstākļos, piemēram, Krievijas embargo pārtikai un zemajās degvielas cenās. Tikmēr Pētersone atzinīgi vērtē cīņu ar ēnu ekonomiku, koncentrējoties uz nozarēm. Deklarētie ieņēmumi nozarēs, kuras sāka vētīt VID, ir pieauguši par gandrīz sešiem miljoniem eiro. Tagad zem lupas palikti ir lietoto auto tirgotāji.

"Runājot ar kolēģiem, tie pārkāpumi, kas ir autoplačos, ir ļoti rupji, ļoti nopietni un ļoti lielos apjomos. Mēs esam arī aprakstījuši autoplačos veselu virkni mašīnu un lieguši kaut kur viņas pārreģistrēt.

Bez numuriem viņas tur stāv, izejot no šoseju numuriem, jo, kad prasa autoplacī, saka, "Es nezinu, kam tā mašīna, tā nav mana mašīna". Bez finanšu policijas iesaistīšanās arī nākamajā etapā diez vai nodokļu kontroles pārvalde tiks galā," teica Pētersone.

Vēl VID šogad turpina cīnīties pret iejaukšanos kases aparātos. Kā lēš dienests, uzņēmēji, krāpjoties ar kases aparātiem, katru dienu izvairās no nodokļu nomaksas 300 000 eiro apmērā.

Drīzumā Ministru kabinetā skatīs noteikumus, kas ieviesīs jaunas kases aparātu sistēmas, tomēr VID jau plāno nākamos soļus cīņā pret iejaukšanos kases aparātos, atzīst Pētersone.

"Mūsu plāni ir, ja paspējam līdz šī gada beigām, bet, visticamāk, pavasarī, - mēs ejam ar ziņojumu uz Ministru kabinetu: nākošajam etapam katru čeku parakstīt ar elektronisko drošo parakstu. Ļoti vienkārši, ar tādu čipu. Tas ir automātiski. Paša čipa un algoritma izstrāde nav tika sarežģīta, un mēs kā Valsts ieņēmumu dienests viņu izsniedzam, un viņš tālāk viņu lieto," skaidro VID vadītāja.

Gada sākumā viens no skaļākajiem krāpšanās gadījumiem ar kases aparātiem tika atklāts restorānu tīkla „Gan Bei” ēstuvēs, kur katru mēnesi no kases aparātiem esot  izzagti ap 700 000 eiro. Šo lietu plānots nodot prokuratūrā šā gada beigās, stāsta VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

"Tās darbības, kas bija izmeklēšanas darbības, kuras bija norādījis prokurors, tai skaitā noteikt konkrēto skaitu valsts budžetā, praktiski tās darbības visas ir pabeigtas, tad noteikti līdz gada beigām šī lieta būs prokuratūrā un turpat arī tiesā," norādīja Čerņeckis.

Tikmēr VID aprīlī pārtvertās hašiša kravas lietā ir deviņi aizdomās turamie, taču neviens no viņiem pagaidām nav apcietinājumā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti