Rīta Panorāma

Intervija ar "Latvijas Pasts" valdes priekšsēdētāju Mārci Vilcānu

Rīta Panorāma

Ķīna publicē jaunus foto un video no Marsa

Intervija ar VID muitas pārvaldes direktoru Raimondu Zukuli

VID gatavojas saņemt līdz 25 tūkstošiem deklarāciju dienā par sūtījumiem no valstīm ārpus ES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēc 1. jūlija, kad patērētājiem būs jāmuito visi sūtījumi no valstīm ārpus Eiropa Savienības (ES), Valsts ieņēmumu dienests (VID) gatavojas saņemt 20–25 tūkstoš muitas deklarāciju un līdz ar to maksājumu dienā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja VID Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

Viņš minēja, ka cilvēkiem būs vairākas iespējas, kā nokārtot šīs saistības, – reģistrēt sūtījumu pašiem bez maksas Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) programmā, kur no 1. jūlija būs pieejama deklarācijas "supersamazinātā" forma; uzticēt to pasta, eksprespasta vai kāda cita pakalpojuma sniedzēja darbiniekiem, kas gan varot būt par papildu samaksu, vai arī saņemt sūtījumus kā allaž, ja interntveikals būs reģistrējies speciālā vienotā ES platformā un šo procesu veiks klienta vietā.

Vienlaikus Zukuls atzina, ka pagaidām nemana lielu internetveikalu steigu reģistrēties vienotajā platformā. Viņš arī paskaidroja, ka, lai arī platforma ir vienota, nodokli par pasūtīto preci saņems tā valsts, uz kuru prece sūtīta.

Viņš, balstoties iepriekšējā pieredzē par cilvēku godprātību deklarāciju aizpildīšanā, prognozēja, ka sūtījumu saņēmēji masveidā nemelos deklarācijā, ka sūtījums ir dāvana, par kuru nodoklis jāmaksā no 45 eiro, nevis jau no pirmā centa, kā tas būs ar komercsūtījumiem. Tomēr arī visas saņemtās dāvanas, kas saņemtas no ārpus ES, būs jādeklarē.

VID pārstāvis norādīja, ka EDS sūtījumu deklarēšanas sistēmas izstrādātāji ir "zemā starta gatavībā", lai 1. jūlijā viss darbotos kā nākas.

VAS "Latvijas pasts" valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns atzina, ka jaunie noteikumi būtiski ietekmēs viņa vadītā uzņēmuma darbu, jo tas skars daudzus klientus, un ir skaidrs, ka 1. jūlijs iezīmēsies ar daudz lielāku darba apjomu, nekā tas ir citos gados vasaras vidū.

Viņš paskaidroja, ka liels darbs būs vajadzīgs gan sūtījumu apstrādei, gan uzglabāšanai, jo preci klientam varēs izsniegt tikai pēc tam, kad būs veikta atmuitošana.

KONTEKSTS:

No 1. jūlija muitas deklarācija būs jāaizpilda par visiem sūtījumiem, kas Eiropas Savienībā (ES) nonāks no trešajām pasaules valstīm. Patlaban jāmuito sūtījumi, kuru vērtība pārsniedz 22 eiro, bet no vasaras vidus pievienotās vērtības nodoklis (PVN) būs jāmaksā no pirmā centa. Ja sūtījuma vērtība pārsniegs 150 eiro, būs jāmaksā gan PVN, gan muitas nodoklis. Jaunie noteikumi tiks ieviesti visās ES dalībvalstīs.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti