Rīta intervija

LIZDA vadītāja Inga Vanaga analizē skolotāju atalgojuma pieauguma iespējas

Rīta intervija

Jēkabs Straume: Palielinot finansējumu partijām, jādomā par pieļaujamo ziedojumu apmēru

VID vadītāja: Svarīgi ir mazināt plaisu starp prognozētiem un iekasētajiem nodokļiem

VID darbu cīņā ar ēnu ekonomiku pārraudzīs Dace Pelēkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu pārvaldes direktore Dace Pelēkā piekritusi dienestā pārraudzīt ar ēnu ekonomikas apkarošanu saistītu jautājumu risināšanu, intervijā Latvijas Radio sacīja jaunā VID vadītāja Ieva Jaunzeme.

Jaunzeme kā galveno prioritāti VID vadībā minējusi cīņu ar ēnu ekonomiku. Jaunzeme iepriekš pauda, ka VID nepieciešams speciāls cilvēks, kurš nodarbotos tikai ar ēnu ekonomikas apkarošanas jautājumiem un ik ceturksni atskaitītos par izmaiņām šajā jomā.

Jaunzeme tagad pavēstīja, ka šim darbam uzrunāta Pelēkā, taču, tā kā viņas atbildībā ir citas jomas, panākta vienošanās, ka 30% viņas darba laika būs veltīti cīņai ar ēnu ekonomiku.

"Būs grupa, kur savukārt katram būs pienākums ar to nodarboties. (..) Mēs skatīsimies, kā ies tālāk, jo šobrīd pārdalīt pienākumus ir diezgan grūti. Jāskatās, kā mums izdosies," teica Jaunzeme, piebilstot – jāskatās, vai tādējādi necieš citi pienākumi.

Jautāta, kāpēc šim darbam nevar meklēt jaunu cilvēku, Jaunzeme atzina, ka viņai ir skeptiska attieksme pret jauna cilvēka "ļoti ātru iestrādāšanos jaunā institūcijā".

"Īpaši, ja Dacei Pelēkajai ir pieredze, un Analītikas dienests, kam ir ļoti būtiska nozīme šajā procesā, ir viņas pakļautībā. Ja es ņemtu jaunu cilvēku uzreiz un tagad, tas nozīmē – kamēr viņš nodibinātu visas attiecības, paietu ilgāk [laika] nekā tagad, ja Dace Pelēkā ar  pilnu jaudu tos 30% varētu tur strādāt," skaidroja Jaunzeme.

KONTEKSTS:

Jaunzeme iepriekš lēsa, ka ēnu ekonomikai Latvijā tuvākajos gados būtu jāsamazinās zem 20% no iekšzemes kopprodukta (IKP). "Ēnu ekonomika zem 20% piecu gadu laikā – tas būtu izcili. Ja zem 15%, tad vienreizēji, bet es esmu reāliste," iepriekš teica Jaunzeme.

Saskaņā ar ēnu ekonomikas pētnieka Arņa Saukas jaunākā pētījuma datiem ēnu ekonomikas īpatsvars pieaudzis no 20,7% 2016. gadā līdz 22% 2017 .gadā. Rādītājs pieaudzis pirmo reizi kopš 2013. gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti